Originele vastencampagne van International Justice Mission

Van de koffie tot de kleding: veel producten die wij consumeren, zijn het resultaat van een vorm van moderne slavernij en kinderarbeid.
25/02/2020 - 11:34
Textielarbeiders uit Bangladesh
Textielarbeiders uit Bangladesh © Schone Kleren Campagne

International Justice Mission (IJM), een wereldwijde organisatie (met een vestiging in Nederland) die zich inzet in de strijd tegen de mensenhandel en de slavernij, lanceert een originele campagne voor de komende veertigdagentijd, die morgen, Aswoensdag, van start gaat. De organisatie roept op om in die periode van soberheid, stilte en samenhorigheid ter voorbereiding van Pasen geen producten te kopen die geproduceerd zijn op basis van slavenarbeid of uitbuiting van kinderen door kinderarbeid. De oproep gaat gepaard met een reeks tips en informatie over de productie van onze dagelijkse goederen en diensten, met vooral aandacht voor de vaak mensonwaardige productie omstandigheden in de textielsector.

De organisatie schat dat er wereldwijd 25 miljoen mensen gedwongen zijn om in mensonwaardige omstandigheden te werken, een vorm van moderne slavernij.

Velen zijn tewerkgesteld in de koffiesector en de productie van smartphones, maar net zo goed de textiel-, technologie- en rijstindustrie. Ethical Trading Initiative schat dat 77 procent van de Britse bedrijven minstens enkele producten te koop aanbieden die op een of andere manier het resultaat zijn van dergelijke moderne vormen van slavenarbeid. Wij vragen u om in deze periode het geld dat u anders aan deze producten zou geven, aan een goed doel te schenken, luidt de oproep van IJM.

Bron: Premier Christian Radio