Orthodoxe Kerk van Moldavië weigert te breken met Moskou

De Moldavische staatstelevisie benutte de nauwe band van de Moldavische metropoliet Vladimir met Moskou om de kerkdiensten niet langer uit te zenden.
24/11/2022 - 09:00
De Sint-Basiliuskathedraal in Moskou
De Sint-Basiliuskathedraal in Moskou © Wikipedia

De leiding van de Moldavisch-orthodoxe Kerk weigert de banden met het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou te verbreken, ondanks het nadrukkelijke verzoek van de Moldavische politici. De staat had de kerkleiding opgeroepen zich aan te sluiten bij de oude en voorouderlijkemetropool Bessarabië, die behoort tot de Roemeens-orthodoxe Kerk. 

De Moldavische metropoliet Vladimir kreeg in oktober felle kritiek omdat hij achter de Russische invasie in Oekraïne stond. Bovendien beschouwt het patriarchaat van Moskou niet alleen heel Oekraïne, maar ook de Republiek Moldavië, die sinds 1991 onafhankelijk is van Rusland, als een integraal onderdeel van zijn canonieke territorium. Dertig jaar geleden vestigde de Roemeens-orthodoxe Kerk haar eigen Bessarabische metropool in de Moldavische hoofdstad Chisinau. 

In een reactie op het verzoek benadrukt de leiding van de Moldavisch-orthodoxe Kerk dat zij de oorlog en de broedermoord al van bij de aanvang heeft veroordeeld. Wij blijven ook onophoudelijk bidden voor vrede in de wereld en vooral voor onze buur en vriend Oekraïne.

Bron: Kathpress.at