Orthodoxe staatskerk is onderdeel van Russische propagandamachine

De militaire opbouw rond Oost-Oekraïne legt pijnlijk de erg nauwe band bloot tussen Kerk en Staat in Rusland. 
21/02/2022 - 16:01

DeRussisch-orthodoxe Kerk (ROC) laat zich kritiekloos en erg gewillig misbruiken in de propaganda oorlog van Rusland, waarbij Russische staatsmedia zoals de tv-zender Russia Today onder meer met surrealistische debatten tussen eensgezinde militaire en politieke analisten de bevolking voorbereiden op een mogelijke inval in het buurland Oekraïne. Volgens het persagentschapTass werden het afgelopen weekend volgens de leiders van de separatisten in Oost-Oekraïne door het Oekraiense leger zelfs tweeduizend springtuigen afgevuurd. 
 
De metropoliet van Rostov en Novocherkassk veroordeelde op 18 februari in een toespraak de dramatische gebeurtenissen die zich voor onze ogen in de Donbass voltrekken en de provocerende militaire acties die de burgers daar in gevaar brengen. Hij riep  ook op om hulp te bieden aan de vluchtelingen uit de regio Donetsk, die al enkele dagen aankomen op het grondgebied van de regio Rostov. De metropoliet leidde gisteren overigens ook een gebedsdienst voor de vermenigvuldiging van vrede en liefde. Ook tijdens die dienst haalde de metropoliet nog eens fel uit naar Oekraïne en zei onder meer: Vandaag zijn wij getuige ervan hoeveel duizenden van onze broeders en zusters in de Donbass hun huizen verlaten, met hun dierbaren. Dit gebeurt niet uit eigen vrije wil, maar door de tragische omstandigheden die zich voordoen op het grondgebied van hun thuisland. Ze vluchten en redden hun leven en dat van hun kinderen ...

Lees verder onder de afbeelding.
 

Gebedsdienst voor de vrede en het vaderland in Rostov
Gebedsdienst voor de vrede en het vaderland in Rostov © rostoveparhia.ru

De Russisch-orthodoxe bisschop Anthony van Volgodonsk en Salsk kondigde gisteren de oprichting aan van een hoofdkwartier voor hulp aan vluchtelingen uit de Donbass. Overigens kan het bestaan van die vluchtelingenstroom niet ontkend worden, al ontkennen zowel Oekraïne als de westerse inlichtingendiensten dat er sprake is van beschietingen van burgerdoelen in de door separatisten gecontroleerde gebieden.  Bisschop Anthony verklaarde gisteren: Momenteel zijn er 1.277 vluchtelingen, onder meer 566 kinderen, op het grondgebied van het bisdom Volgodonsk. Alle afdelingen en medewerkers van een van de homes - 70 kinderen en 8 volwassenen – zijn in een tijdelijke accommodatie in Zernograd ondergebracht. Ook in Proletarsk is een groot aantal vluchtelingen gearriveerd.

Bron: Tass/Patriarchia.ru/Rostoveparhia.ru