Otheo-boek ‘Wie zeggen de mensen dat Ik ben?’ wint Prijs voor het Christelijke boek 2024
15 uitgevers zonden dit jaar 44 titels in van boeken die in de loop van 2023-2024 in Vlaanderen verschenen. Een jury onder leiding van Rik Torfs koos daaruit eerst een shortlist met vier titels per categorie (spiritueel/christelijk) en daarna twee winnaars. Het hart van het publiek ging uit naar nog een derde boek. En de winnaars zijn:
Prijs voor het Christelijke Boek
De Prijs voor het Christelijke Boek ging naar Wie zeggen de mensen dat ik ben van Willem Jan Otten en Paul van Dongen en werd uitgegeven bij Skandalon en Halewijn, vandaag Otheo Books.
In de 33 bijdragen in het boek gaan woord en beeld prachtig samen en versterken elkaar. Schrijver en dichter Willem Jan Otten noemt het ‘33 manieren om hetzelfde niet te begrijpen’. Paul van Dongens iconische beelden zijn het beeldend equivalent van de dichterlijke essays.
33 manieren om hetzelfde mysterie wie Jezus is, niet te begrijpen.
Willem Jan Otten
De jury loofde het werk enthousiast: ‘Ottens essays zijn heerlijk om te lezen en openen onverwachte perspectieven. Ze laten zien hoe religieuze vragen het menselijke denkvermogen niet enkel erkennen maar ook verscherpen en ons brengen op terreinen die met de zuivere rede alleen onbereikbaar blijven.’
Otten kon zelf niet aanwezig zijn op de prijsuitreiking maar reageerde vereerd in Katholiek Nieuwsblad: ‘Ik ben zelf geen theoloog, en daarom voelt deze erkenning extra bijzonder. Voor mij zijn mijn essays gewoon literaire stukken, die ik schrijf als essayist en dichter. Het is heel fijn dat met deze prijs wordt erkend dat schrijven over geloof ook een vorm van literatuur is.’
Prijs voor het Spirituele Boek
De Prijs voor het Spirituele Boek ging naar Bomen en bossen. Bondgenoten voor een leefbare aarde van Ton Lemaire, verschenen bij Ambo-Anthos.
Lemaire blijkt een inspirerende gids op botanische, geografische en cultuurhistorische wandelingen. Op een prachtige wijze slaagt hij erin deze domeinen met elkaar in verbinding te brengen. Zijn mooi geïllustreerde boek is een uitvoerige, gevoelige maar nooit sentimentele ode aan boom en bos, in een periode waarin we ons weer realiseren dat er zonder het luisterrijke gezelschap van bomen voor de mensheid geen leefbare toekomst op aarde mogelijk is.
De betekenis en de waarde van bomen is heel rijk. Hij laat zien hoe door de eeuwen heen heel anders naar bomen en bossen werd gekeken, en hoe sommige benaderingen, religieuze inbegrepen, tot in onze tijd bewaard zijn gebleven. Bomen waren heilig, en ook nu wekken ze nog ontzag; ze ontroeren en staan symbool voor de verbintenis tussen hemel en aarde.
Publieksprijs
De publieksprijs ten slotte werd uitgereikt aan Marc Van Dijk, auteur van Huub OosterhuIs. De Biografie, eveneens van Ambo-Anthos.
Marc van Dijk (1979) is journalist en kunstenaar. Hij schrijft over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine. Het boek schetst een levendig portret van Oosterhuis, de eigenzinnige dichter die met zijn kerkliederen het geloofsleven in Nederland diepgaand beïnvloedde. Van Dijk interviewde hem meermaals voor deze biografie, die Oosterhuis nog zelf kon autoriseren. In het boek komen kroongetuigen uit zijn leven aan het woord, zoals zijn kinderen Tjeerd en Trijntje, (oud-)collega’s en (ex-)geliefden. Zo ontstaat een veelzijdig beeld van 'de paus van Amsterdam'.
De jaarlijkse Prijzen voor het Spirituele en voor het Christelijke Boek zijn een initiatief van Medianetwerk Plus, beroepsvereniging van waardengedreven uitgevers van periodieke pers.