Oude apotheek van het Vaticaan komt weer tot leven

De inhoud van de voormalige apotheek van de benedictinessen in Rome krijgt een plaats in het Vaticaans Museum.
29/05/2023 - 03:00

In de Vaticaanse Musea werden vorige week twee nieuwe zalen geopend. Volgens museumdirecteur Barbara Jatta ging daaraan jarenlang onderzoek vooraf. Blikvanger is de oude apotheek van Santa Cecilia van de benedictinessen, die na onderzoek van historici werd heringericht zoals die er ooit heeft uitgezien. In de tweede zaal wordt oud aardewerk tentoongesteld.

De apotheek van Santa Cecilia was een van de tachtig apotheken van een eeuw geleden in Rome. 

Volgens Radio Vaticaan komt de volledige inboedel van de ‘Oude Apotheek’ in de Vaticaanse Musea nog uit het klooster van de benedictinessen van Santa Cecilia in Trastevere (Rome). Pius XI nam in 1936 het initiatief om alle voorwerpen van de apotheek voor de volgende generaties te redden, door een bevel om alle voorwerpen uit de apotheek naar de Apostolische Bibliotheek over te brengen. In 1999 werden de museumruimten van de bibliotheek met een rescript van de paus overgedragen aan de Vaticaanse Musea.

(vervolg na de afbeelding)

De apotheek werd gereconstrueerd zoals in 1943
De apotheek werd gereconstrueerd zoals in 1943 © Vatican Media


Wie de nieuwe tentoonstellingszaal bezoekt, ontkomt niet aan de indruk dat de tijd letterlijk heeft stilgestaan. Hij maakt er kennis met de kasten, ladenkasten, persen, evenals dozen en apothekersvazen in glas en keramiek die specerijen, zalven, kruidengeneesmiddelen en officinale preparaten bevatten. Die bevinden zich vandaag nog in exact dezelfde staat waarin ze door de benedictinessen werden achtergelaten toen zij in de jaren 1940 de activiteit van de apotheek stopzetten.

In het midden van de kamer staat een grote vijzel opgesteld die nog stamt uit de Middeleeuwen en die afkomstig is uit Rome. Barbara Jatta: “Deze zaal vestigt ook de aandacht op de wijsheid en belangstelling van de benedictinessen, die met hun kennis, geneeskrachtige planten en specerijen niet alleen pausen, maar ook het hele Romeinse volk hebben genezen.” 

Via de deur lopen de bezoekers door naar de Sala delle Ceramiche, waar voor het eerst de hele collectie middeleeuwse en moderne keramiek van het Vaticaan in zijn geheel wordt tentoongesteld. Blikvanger daar zijn 34 borden uit de Carpegna-collectie en de Della Robbia-vloeren die worden toegeschreven aan de renaissancekunstenaar, schilder en architect Raphael (1483-1520).

Bron: Radio Vaticaan