Oude Kerk van het Oosten kiest nieuwe patriarch

Het kan vreemd lijken, maar de Oude Kerk van het Oosten is niet oud en nauwelijks aanwezig in het oosten.
21/11/2022 - 22:29
Mar Gewargis Younan
Mar Gewargis Younan © Facebook

Vorige zondag koos de synode van de Oude Kerk van het Oosten in Chicago een nieuwe katholikos-patriarch. De vorige, Mar Addai II Gewargis, was in februari jongstleden immers gestorven. De keuze viel op de bisschop van het Oosten van de VS en heel Europa, die nu de naam Mar Gewargis III Younan draagt en de nieuwe katholikos-patriarch wordt na een plechtigheid… op 9 juni 2023 in Bagdad.

Mar Yakoeb Danil

De synode had in juni tevoren al de aartsbisschop van Australië en Nieuw-Zeeland, Mar Yakoeb III Danil, als katholikos-patriarch verkozen, maar die liet twee maanden later al weten dat hij aftrad in de hoop om de eerder afgesprongen gesprekken over een hereniging met de Assyrische Kerk van het Oosten een nieuwe kans te geven.

Assyrische Kerk van het Oosten

De Oude Kerk van het Oosten is inderdaad pas in de jaren 1960 gesticht, uit onvrede omdat de Assyrische Kerk van het Oosten de juliaanse kalender door de gregoriaanse had vervangen. De nieuwe niet-chalcedonische Kerk telt nauwelijks 100.000 gelovigen, waarvan het merendeel trouwens in de diaspora in Australië, Europa en vooral Noord-Amerika verblijft.