Oude ruïnes van Jericho krijgen plaats op werelderfgoedlijst
Unesco heeft Tel al-Sultan, de prehistorische ruïnes op ongeveer 2 km van de Bijbels-historische stad Jericho, zondag tijdens een conferentie in Riyad de status toegekend van werelderfgoed. De locatie, gelegen ten noorden van de moderne stad Jericho op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, bevat ruïnes die dateren uit het negende millennium voor Christus. ‘Al tussen het 9e en 8e millennium voor Christus is hier een permanente nederzetting ontstaan dankzij de vruchtbare grond van de oase en de gemakkelijke toegang tot water. Daarmee is het een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld’, aldus Unesco op haar website.
Het is de vierde Palestijnse plaats die wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst. De andere locaties zijn de Geboortekerk en de pelgrimsroute van Bethlehem, het culturele landschap in het zuiden van Jeruzalem (Battir) en de oude stad van Hebron. Maar de erkenning van Jericho stuit op zwaar protest bij Israël. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde zondagavond dat het besluit getuigt van het cynische gebruik van UNESCO door de Palestijnen. Volgens het ministerie is dit tevens een bewijs van de politisering van de VN cultuur- en onderwijsorganisatie, waarvoor Israël sinds 2019 zijn lidmaatschap en financiële steun heeft opgezegd. Maar Israël maar stuurde wel een delegatie naar de bijeenkomst van dit jaar in Saoedi-Arabië.
Rechtse Israëlische parlementsleden hadden druk uitgeoefend op de VN-organisatie om de erkenning van Tel al-Sultan als Palestijns werelderfgoed te voorkomen. Volgens hen probeert de Palestijnse overheid de Joodse geschiedenis op de Westelijke Jordaanoever te ontkennen en te herschrijven. Zij beschouwen Jericho ook als een centrum van terreur. De Israëlische archeologische organisatie steunde de erkenning echter wel. Die vereniging sprak zich ook expliciet uit tegen de politisering van de archeologie ‘in de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict’.
Bron: CNN/Al Jazeera