Oudenaarde opent nieuwe lussen voor camino naar Compostela

De komende weken worden ook nog enkele bronzen Sint-Jacobsschelpen langs de camino in Oudenaarde aangebracht.
31/07/2023 - 15:09
Onder meer aan de ingang van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde werd een schelp geplaatst.
Onder meer aan de ingang van de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde werd een schelp geplaatst. © RV

Het Vlaams Compostelagenootschap heeft samen met de stad Oudenaarde twee nieuwe lussen ingehuldigd op de pelgrimsroute Via Scaldea, die vanuit Nederland naar Santiago de Compostela loopt. De inhuldiging vond plaats op de feestdag van Sint-Jacob, de patroonheilige van de pelgrims voor de populairste Europese bedevaartroute. Bij deze gelegenheid werden tientallen Compostelapelgrims op het stadhuis ontvangen.

Aansluitend was er een eucharistie in de Sint-Walburgakerk en daarna werd er voor de kerk door deken Luc Vandevelde, en in aanwezigheid van de voorzitster van het Compostelagenootschap, een eerste bronzen Sint-Jacobsschelp ingezegend.

De viering in de Sint-Walburgakerk
De viering in de Sint-Walburgakerk © Compostelagenootschap

De pelgrimsroute van de Via Scaldea, die langs het jaagpad aan de Schelde loopt, is hierdoor twee nieuwe lussen rijker dankzij een ommetje door het stadscentrum van Oudenaarde en een lus naar de archeologische site in de deelgemeente Ename.

De komende weken worden er langs de camino in Oudenaarde ook nog enkele bronzen Sint-Jacobsschelpen aangebracht. Bovendien krijgt ook de Sint-Jacobskapel in deelgemeente Melden nog een opknapbeurt.

Het Vlaams Compostelagenootschap werd in 1985 opgericht en telt om en bij 2.800 leden-gezinnen, wat ongeveer 4.000 personen vertegenwoordigt. Het genootschap helpt pelgrims, leden en niet-leden, ongeacht afkomst of gezindheid, op weg om van hun pelgrimstocht een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Meer info op de website.

Bron: Vlaams Compostelagenootschap/Het Nieuwsblad