Oudere broer emeritus paus Benedictus Georg Ratzinger overleden

Georg Ratzinger, de oudere broer van emeritus paus Benedictus XVI, is vandaag op 96-jarige leeftijd in de Beierse stad Regensburg overleden.
01/07/2020 - 15:29
De emeritus paus Benedictus XVI met zijn oudere broer Georg Ratzinger
De emeritus paus Benedictus XVI met zijn oudere broer Georg Ratzinger © Vatican Media

Onlangs bracht emeritus paus Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) nog een bezoek aan zijn zieke broer Georg in Regensburg, om hem voor een laatste keer bij te staan. Georg zelf bracht geregeld bezoeken aan Vaticaanstad en de toenmalige pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo, waarvan hij ereburger was.

Georg Ratzinger werd op 15 januari 1924 geboren in Pleiskirchen in Opper-Beieren. Hij was de zoon van gendarme Joseph Ratzinger en kokkin Maria Peintner. Hij bracht zijn jeugd door in Traunstein, een stadje vlakbij de Oostenrijkse grens. In 1935 trok Georg naar het Kleinseminarie in Traunstein. In 1941 werd hij gedwongen lid van de Hitlerjugend. In de zomer van 1942 werd hij opgeroepen voor de Reichsarbeitsdienst en enkele maanden later voor de Wehrmacht. In 1944 raakte de oudste Ratzinger tijdens gevechten in Italië gewond aan zijn rechterarm. Kort daarop belandde hij in Amerikaans krijgsgevangenschap. Na zijn vrijlating keerde hij in juli 1945 in Traunstein terug.

Zielzorg en kerkmuziek

In januari 1946 ging Georg samen met zijn drie jaar jongere broer Joseph naar het Grootseminarie in Freising. Tegelijkertijd studeerde Georg, die al een begaafd organist was, kerkmuziek aan het Conservatorium van München. Hij werd op 29 juni 1951 op dezelfde dag als zijn broer tot priester gewijd. Na zijn wijding werd Georg in diverse plaatsen van het aartsbisdom München en Freising in de zielzorg ingezet. Tegelijk bleef hij zich bekwamen in de kerkmuziek. In 1957 studeerde hij af als koordirigent. Daarna werd hij aangesteld tot dirigent van het parochiekoor van Traunstein.

Domkapelmeester

In 1964 werd Georg Ratzinger benoemd tot domkapelmeester van de Sint-Petruskathedraal van Regensburg. Daarmee was hij ook dirigent van de beroemde Regensburger Domspatzen, een van de oudste jongenskoren ter wereld. Met dit koor maakte hij concertreizen over de gehele wereld. De Domspatzen zongen ook bij de bisschopswijding van zijn broer Joseph en diens installatie als aartsbisschop van München en Freising op 28 mei 1977. In 1967 werd Georg Ratzinger door paus Paulus VI benoemd tot kapelaan van Zijne Heiligheid en in 1976 tot ereprelaat van Zijne Heiligheid.

In 1994 trad Ratzinger terug als kapelmeester van de Regenburger Dom en sindsdien was hij kanunnik van de Stiftskitche Sankt Johann in Regensburg.

Misbruik

In 2010 bleek dat bij de Regensburger Domspatzen in de jaren 1950 en 1960 op grote schaal sprake was van seksueel misbruik en mishandeling. Georg Ratzinger waste na die onthulling zijn handen in onschuld en verklaarde dat hij jongens weleens een pedagogische tik had verkocht. In juli 2017 verscheen na een diepgaand onderzoek een rapport over de mistoestanden bij het jongenskoor. Het internaat waar de zangertjes woonden, wordt er beschreven als een hel, gevangenis en concentratiekamp. Ratzinger wordt in het rapport verweten dat hij zijn kop in het zand had gestoken en niet adequaat was omgegaan met meldingen van geweld.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws