Oudste bekende getuigenis zonsverduistering staat in de Bijbel

Volgens een groep wetenschappers vond de zonsverduistering uit Jozua hoofdstuk 10 plaats op 30 oktober 1207 voor Christus.
01/11/2017 - 11:00

Volgens de wetenschappers Colin Humphreys en Graeme Waddington is een beroemde passage uit het boek Jozua (En de zon stond stil, en de maan bleef staan, totdat zich het volk aan zijn vijanden gewroken had, Joz 10,13) het oudste geschreven getuigenis van een zonsverduistering. Van oudsher werd de Bijbelpassage geïnterpreteerd als een mirakel. Maar de twee wetenschappers zijn het met die interpretatie oneens. Volgens hen betrof het een ringvormige zonsverduistering, waarbij de maan voor de zon schuift en een er lichte ring van de zon te zien blijft. Op basis van hun astronomische berekeningen zijn ze ervan overtuigd dat ze het tijdperk van de regering van Ramses II, beter bekend als Ramses de Grote, precies te kunnen dateren. 

Beelden van de Nasa van een zonsverduistering
Beelden van de Nasa van een zonsverduistering © Nasa.gov

Colin Humphreys en Graeme Waddington: Berekeningen maken duidelijk dat dit evenement de ringvormige zonsverduistering van 30 oktober 1207 v.C. kan zijn. Het gaat dan ook om de oudste beschreven zonsverduistering. In combinatie met Egyptische tabletten kunnen wij hiermee het bewind van de beroemde Egyptische farao Ramses de Grote dateren tussen 1276 en 1210 v.C.

De meerderheid van de Egyptologen hadden de regering vanRamses IIgedateerd tussen 1279 - 1213 v.C. Colin Humphreys en Graeme Waddington gaan ervan uit dat de Israëlieten het natuurfenomeen ’s middags hebben waargenomen in Gibeon, een Kanaänitische stad die geïdentificeerd is als het huidige Palestijnse dorp Al Jib, op tien kilometer ten noordwesten van Jeruzalem.

Bron: Jeruzalem Post