Oudste bekende inscriptie over Jeruzalem gevonden

Israëlische archeologen hebben de tot nu toe oudste, bekende integrale vermelding van de naam van de stad Jeruzalem ontdekt.
09/10/2018 - 17:29
De oudste inscriptie met de integrale vermelding van de naam Jeruzalem
De oudste inscriptie met de integrale vermelding van de naam Jeruzalem © Laura Lachman/Israel Museum

Bij archeologische opgravingen onder leiding van het Instituut voor de Antieke Oudheid van Israël  bij de aanleg van een nieuwe weg werd in het district Binyanei Ha'Uma de tot nu toe oudste inscriptie met de naam van de stad Jeruzalem teruggevonden. Volgens de archeologen is de inscriptie meer dan 2.000 jaar oud.  De ontdekking dateert al van een jaar geleden, maar zijwerd pas gisteren maandag in het Israël Museum in Jeruzalem bekendgemaakt. Ze werd gedaan op een plaats waar in de oudheid gedurende 300 jaar schepen voor Jeruzalem werden gebouwd.

Volgens Danit Levy, directeur van de dienst archeologie, werden tijdens de opgravingen de fundamenten aangetroffen van een Romeinse structuur, ondersteund door zuilen. Een deel van een van de zuilen, die hergebruikt werd van een eerdere structuur, bevat een inscriptie in Hebreeuwse letters die typisch is voor de Tweede Tempelperiode, ten tijde van het bestuur van Herodes de Grote. Op de zuil staat de inscriptie: Hananja, de zoon van Dodalos, van Jeruzalem.

Volgens Yuval Baruch van het Instituut voor de Antieke Oudheid, is dit de enige bekende steeninscriptie uit de 2de Tempelperiode met de volledige spelling van het woord Jeruzalem. Volgens de archeologen valt de oorspronkelijke locatie van de inscriptie niet meer te achterhalen. Het is al evenmin bekend wieDodalos is.  

Bron: Christian Today