Oudste Duitse brouwerij viert ‘Bierdag’

Eind april wordt de jaarlijkse Duitse 'Bierdag' gehouden, omdat op 23 april 1516 de zogeheten zuiverheidswet werd afgekondigd.
30/04/2023 - 12:23
De abdij van Weltenburg
De abdij van Weltenburg © Abtei Weltenburg

Vandaag wordt in Duitsland een nationale Bierdag gevierd, die de goedkeuring van de Duitse zuiverheidswet voor bier herdenkt. Daardoor mag Duits bier slechts vier ingrediënten bevatten: water, mout, hop en gist. Tot op vandaag blijven smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen taboe.

Ook de brouwerij van het benedictijnenklooster in Weltenburg in Neder-Beieren, de oudste kloosterbrouwerij van Duitsland, viert Bierdag enthousiast mee. In de kloosterbrouwerij wordt door de benedictijnen al sinds 1050 volgens een eeuwenoud recept bier gebrouwen. We hebben al vele crises overleefd. Maar die lange historie is ook ons kwaliteitskenmerk. Als je vandaag volgens oude recepten kunt brouwen, lijkt het bier zo slecht nog niet. Het bier is uitgebalanceerd en buitengewoon lekker, zegt Thomas Neiswirth van  kloosterbrouwerij Weltenburg. 

Klooster Weltenburg is het oudste klooster van Beieren.

De bouw ervan gaat terug tot het jaar 600. Bovendien ligt deze abdij in een bijzondere, natuurlijke omgeving aan de Donau, in de Beierse Jura met veel bossen. Wij beschikken daardoor over speciaal brouwwater, heel hard water dat rijk is aan nitraten. Daardoor staat Weltenburg al lang bekend om zijn donkere bieren. Dat heeft met de natuur te maken, maar ook met de nabijheid van het hopteeltgebied, de Hallertau. Daardoor werd er hier altijd heel lekker bier gebrouwen. Wij brouwen hier in de abdij alleen bieren van lage gisting: een donker en een licht bier, en een Märzen-bier, dat in het voorjaar gebrouwen wordt.

Over bier op wijn of wijn op bier spreekt Thomas Neiswirth zich niet uit. In feite is er maar een gulden regel: Matig de consumptie!

Bron: Oliver Kelch/Domradio