Overheid zaait chaos bij de Eritrese orthodoxe Kerk

Het hoofd van de Eritrese orthodoxe Kerk is sinds 16 juli niet meer in het openbaar verschenen.
08/08/2017 - 13:23

De patriarch van de Eritrese orthodoxe Kerk, Abune Antonios (90), verscheen op 16 juli voor het eerst in een decennium opnieuw in het openbaar. Daarmee zwicht het bewind uiteindelijk toch voor de internationale druk. Volgens de Eritrese overheid werd de kerkleider daarna naar een andere residentie overgebracht waar de levensomstandigheden beter zijn. De patriarch wordt er bewaakt.

De 90-jarige patriarch Antonios staat sinds januari 2007 onder huisarrest. Hij werd toen onder druk van de overheid afgezet omwille van zijn protest tegen de inmenging van de regering in kerkelijke aangelegenheden. Zijn publieke optreden van 16 juli is merkwaardig, omdat hij sinds 2007 niet meer in het openbaar verscheen. Volgens ooggetuigen werd hij tijdens zijn heroptreden in de kathedraal van Asmara door bewakers vergezeld, die hem ook hebben belet om de aanwezige gelovigen te zegenen. Priesters maanden de gelovigen aan het kerkgebouw te verlaten.

Verdeel en heers

Volgens de mensenrechtenorganisaties Christian Solidarity Worldwide (CSW) probeerde de Eritrese overheid op 16 juli aan de internationale gemeenschap te bewijzen dat het land vooruitgang boekt op het vlak van de mensenrechten, ondanks de aanhoudende mensenrechtenschendingen. De machthebbers proberen bovendien tweedracht te zaaien bij de Eritrese orthodoxe Kerk, die zij al langer onder haar controle tracht te krijgen. De overheid doet geloven dat de verdeeldheid over de afzetting van de patriarch voorbij is en dat de voorbije tien jaar een periode van bezinning was.

Christian Solidarity Worldwide spreekt over een doorzichtig manoeuvre om de regeringsgezinde bisschop Abune Lukas, die wat graag patriarch wil worden, in het zadel te helpen. Zo wordt geprobeerd om de machtige Eritrese orthodoxe Kerk in de macht te krijgen. Abune Lukas keerde zich destijds al twee dagen na zijn bisschopswijding tegen de orthodoxe patriarch. Daarop werd hij met zijn medestanders geëxcommuniceerd. De synode van de Eritrese orthodoxe kerk, die patriarch Abune Antonios had afgezet, is intern verdeeld over de kandidatuur van Abune Lukas.

Bron: CSW