Overleg Caritas Internationalis in Rome

Afgevaardigden van de nationale Caritas-afdelingen zetten in Rome de krachtlijnen uit voor de hulpverlening in de komende jaren. 
23/11/2022 - 11:35
Kardinaal Tagle
Kardinaal Tagle © Vatican Media

Deze week zijn er meer dan 120 afgevaardigden van 64 nationale Caritas-afdelingen in Rome samen voor overleg en het vastleggen van de krachtlijnen van de werking tot in 2030, tegen de achtergrond van de klimaatverandering, droogte, hongersnood en conflicten. Het is de eerste keer sinds de coronapandemie dat de nationale afgevaardigden elkaar opnieuw in levenden lijve ontmoeten. De bijeenkomst ging van start met de voorstelling van de tijdelijke beheerder en de verrassende aankondiging van de ingrijpende hervorming en vernieuwing van de organisatie, waarbij de volledige bestuursraad door de paus tijdelijk op non-actief werd gezet. 

Caritas Internationalis is via zijn nationale afdelingen in meer dan 200 landen actief en is daarmee een van de belangrijkste hulpverleners ter wereld.

Dankzij het netwerk van de nationale secties kan Caritas snel hulp verlenen bij oorlogen of natuurrampen. De Caritas-afdeling van Syrië vroeg bij de start van de bijeenkomst aandacht voor het lot van de Syrische bevolking die al 11 jaar onder oorlog en een internationaal embargo gebukt gaat, waardoor velen honger lijden en 80 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In Oekraïne bewijzen de twee Caritas-secties sinds februari de blijvende noodzaak van snelle hulpverlening en steun van het internationale netwerk.

Bron: Caritas/SIR