Overpelt viert 100 jaar Sint-Martinuskerk

Overpelt herdenkt dat de Sint-Martinuskerk honderd jaar geleden door de toenmalige bisschop van Luik Martin-Hubert Rutten werd ingewijd.
28/09/2019 - 13:00

Bisschop Patrick Hoogmartens gaat morgen zondag voor in de viering voor de 100ste verjaardag van de Sint-Martinuskerk in Overpelt. De bouw van de kerk was destijds te danken aan de komst van de metaalfabriek van Wilhelm Schulte. Dat zorgde op het einde van de 19de eeuw voor een bevolkingsexplosie in Overpelt, waardoor ook de oude kerk in het centrum te klein werd. Hyacint Martens en Vincent Lenertz tekenden de plannen voor het nieuwe, neogotische kerkgebouw en op 31 juli 1911 gingen de werken van start. In juli 1913 was het nieuwe kerkgebouw, opgetrokken op de plaats van de oude kerk, voltooid. Maar de inval van de Duitsers zorgde ervoor dat de inwijding, die gepland was voor 28 september 1914, niet kon doorgaan. Pas op 2 oktober 1919 kon mgr. Martin-Hubert Rutten, van 1902 tot 1927 bisschop van Luik, het nieuwe kerkgebouw daadwerkelijk inwijden.

Na de plechtige eucharistieviering van 10.30 uur is er nog een academische zitting. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag werd er met Het genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde Overpelt bovendien een tentoonstelling opgebouwd, die zondag nog te bezoeken is tot 17 uur. In de expo leren de bezoekers niet alleen de geschiedenis van de kerk kennen, maar ook de  kerkelijke riten en gebruiken doorheen de eeuwen en ze maken kennis met de kunstschatten van de Sint-Martinuskerk. Gidsen zullen de bezoekers morgen ook in de kerk rondleiden en hen graag alle uitleg verschaffen.

Bron: Sint-Martinusparochie Overpelt