Overste van Pius X uit kritiek op het synodaal proces

Volgens de traditionalist evolueert Rome naar een Kerk zonder leer, zonder dogma, zonder geloof, waarin er geen behoefte meer is aan een autoriteit.
20/05/2023 - 09:00
Davide Pagliarani
Davide Pagliarani © fsspx

Davide Pagliarani, de overste generaal van de Priesterbroederschap Sint-Pius X, uit in een gesprek scherpe kritiek op het synodale proces onder paus Franciscus. Dit proces is vooral een concrete realiteit en geen vooraf bepaalde doctrine. Het is een verwarde methode, of beter nog een praktijk die in gang is gezet zonder de mogelijke eindpunten te kennen. De onderwijzende Kerk beschouwt zichzelf niet langer als de bewaarplaats van een Openbaring die van God komt en waarvan zij de behoeder is, maar als een groep bisschoppen verbonden aan de paus die luistert naar de gelovigen.

De traditionalistische kerkleider hekelt vooral het feit dat daarbij niet zozeer de Heilige Schrift en de Traditie, maar wel de ervaring van Gods volk de referentie lijken te zijn. Dat is een valse idee van Openbaring. Als het geloof wordt gereduceerd tot een ervaring - eerst individueel, dan gedeeld door de gemeenschap - dan opent de inhoud van het geloof, en bijgevolg de constitutie van de Kerk, zich voor elke mogelijke evoluties (..) Zo wordt het geloof een eerder menselijke realiteit, verbonden met steeds nieuwe en veranderende contingenties, zoals de geschiedenis van de mensheid. Op de lange termijn blijft er dan niet veel over van het eeuwige, het transcendente, het onveranderlijke.

Bron: fsspx.news