Paasboodschap van Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem

Theophilos III, de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, eist een vrije toegang voor christenen tot de paasvieringen.
17/04/2022 - 11:01
Patriarch Theophilos bij paus Franciscus
Patriarch Theophilos bij paus Franciscus © Radio Vaticana

De Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem Theophilos III feliciteert in zijn paasboodschap de gelovigen aan beide kanten van de Jordaan en alle christenen van het Heilige Land ter gelegenheid van het paasfeest, dat in (een groot deel van) de orthodoxe wereld pas op 24 april wordt gevierd. Tegelijk haalt hij stevig uit naar de beperking die dit jaar door de Israëlische veiligheidsdiensten zijn afgekondigd voor de paasvieringen. Daartegenover plaatst hij het recht van de christenen in de regio om het belangrijkste feest van het kerkelijke jaar samen met hun gemeenschap en families te vieren en samen ongestoord deel te kunnen nemen aan de vieringen en rituelen in hun kerken in de Oude Stad van Jeruzalem, inclusief het basisrecht van al onze gemeenschappen om toegang te krijgen tot de Heilig Grafkerk en haar omgeving in de paastijd.

Patriarch Theophilos III herinnert eraan dat christenen door de eeuwen heen en in vaak benarde omstandigheden altijd zijn blijven kunnen bidden en toegang kregen tot hun kerken in de Oude Stad. Maar de uitoefening van dat recht is de laatste jaren almaar moelijker geworden door eenzijdig opgelegde politiebeperkingen en het geweld tegen gelovigen. Dit jaar zijn alweer nieuwe, aanvullende en unilateraal uitgevaardigde maatregelen van kracht geworden waardoor er nog maar maximaal duizend gelovigen kunnen deelnemen aan de 1.200 jaar oude liturgie van het Heilige Vuur op de orthodoxe Stille Zaterdag. Voor die extra beperkingen is er geen rechtvaardiging, schrijft de patriarch.

Bron: Orthodox News