Paasboodschap WCC: 'Opstanding is bron van hoop en nieuw leven'

Pasen brengt ons de boodschap dat dood en wanhoop niet het laatste woord krijgen, staat te lezen in de paasboodschap van de Wereldraad van Kerken.
17/04/2022 - 09:00
Icoon van de Wederopstanding en het lege graf
Icoon van de Wederopstanding en het lege graf © Ted/Flickr

Dr. Ioan Sauca, de Roemeense secretaris-generaal ad interim van de Wereldraad van Kerken (WCC), staat in zijn paasboodschap van dit jaar uiteraard stil bij de dood en vernietiging die door de oorlog in Oekraïne wordt aangericht, maar ook bij de onrechtvaardigheid en de grote nood aan een ecologische bekering. Als we om ons heen kijken, zien we alleen maar tekenen van vernietiging en dood, klinkt het. Het aantal slachtoffers van economische en ecologische onrechtvaardigheid nemen wereldwijd toe. Tegelijk heeft de coronapandemie de kloof tussen rijk en arm, tussen de machtigen en de kwetsbaren alleen maar vergroot. Tegelijkertijd eisen wrede oorlogen in Oekraïne en elders in de wereld duizenden onschuldige levens, veroorzaken zij allerlei wreedheden, vernietigen zij alles wat op hun pad komt en blijven de golven van ontheemden en vluchtelingen zich vermenigvuldigen. Ook het geweld tegen vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die anders zijn dan wij neemt dramatisch toe.

De opstanding van Christus is de bron van een nieuw leven dat alle dingen herschept en vernieuwt. dr. Ioan Sauca, secretaris-generaal a.i. van de WCC

Toch brengt deze Pasen ons de boodschap dat de God van het leven uiteindelijk zal zegevieren, schrijft Sauca, ook al lijken verlatenheid en hopeloosheid de overhand te halen. Gesterkt door ons geloof en onze hoop moeten we niet bang zijn. (…) Kijkend naar het lege graf en luisterend naar de stem van de engel, ontdekken we te midden van de duisternis van onze wereld een leven van licht, vreugde, liefde en nieuwheid. De opstanding van Christus herinnert ons er altijd aan dat God, de God van het leven, uiteindelijk zegeviert over alle machten van zonde en dood. De opstanding van Christus brengt vreugde voor de bedroefden, licht voor hen die in duisternis leven, bevrijding voor hen die onderdrukt worden. Het leidt de wereld naar eenheid en verzoening. De opstanding van Christus is de kracht die de wereld de mogelijkheid en de kans biedt op een nieuw begin.

Lees de paasboodschap van de Wereldraad van Kerken

Bron: WCC