Paasoproep van kerkleiders van Jeruzalem

Kerkleiders van het Heilige Land roepen op tot de verdediging van het multiculturele en multireligieuze karakter van Jeruzalem.
21/04/2019 - 11:00
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem © Heilige Grafkerk Jeruzalem

De leiders van de christelijke Kerken in Jeruzalem roepen in een gemeenschappelijke boodschap ter gelegenheid van Pasen op om het multiculturele en multireligieuze karakter van de stad Jeruzalem te bewaren. Jeruzalem is de hoofdstad van de drie monotheïstische godsdiensten, herhalen de kerkleiders. De oproep is onder andere ondertekend door de Grieks-orthodoxe patriarch Theophilus III, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem en pater Francesco Patton, het hoofd van de custodie die verantwoordelijk is voor het beheer van de katholieke heilige plaatsen in het Heilige Land

Jeruzalem is de stad van de opstanding, baken van hoop en leven. Het is ook de stad van vrede en verzoening. Daarom moet de multireligieuze en multiculturele status van Jeruzalem worden gehandhaafd, zodat alle religies van Abraham er vrede en rust vinden. We blijven bidden voor een rechtvaardige en duurzame vrede in Jeruzalem en de rest van de wereld, schrijven de patriarchen en bisschoppen van Jeruzalem in hun paasboodschap.

Zonder Irak en Syrië bij name te vernoemen, beklemtonen zij nog dat vrouwen en kinderen overal ter wereld onder geweld en onrecht gebukt gaan. Wij roepen onze gelovigen in het Midden-Oosten, en vooral in het Heilige Land op om uit de paasvieringen kracht te putten. Mogen we allemaal de opstanding aanschouwen door onze actieve betrokkenheid bij het leven van de Kerk en van de samenleving in het algemeen.

Bron: SIR