Pakistaanse film is Oscarkandidaat

De film Zindagi Tamasha (Circus van het Leven) zorgde in eigen land voor een boycot en doodsbedreigingen voor de producent wegens godslastering.
27/01/2021 - 10:00

De Pakistaanse film Zindagi Tamasha  (Circus van het Leven), die in eigen land in ongenade viel omdat de prent godslasterlijk zou zijn, is voorgedragen voor een Oscar voor beste buitenlandse film. De film botste vorig jaar in eigen land op een boycot van fundamentalistische groeperingen, onder meer Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Volgens die radicale groepen kan de film ervoor zorgen dat mensen zich afkeren van de islam en de profeet Mohammed. De prent moest oorspronkelijk in het begin van het jaar in de bioscoop te zien zijn, maar dat gebeurde pas in juli 2020 en nadat er een lange rechtszaak aan vooraf was gegaan.

Centraal in het verhaal, dat op echte feiten is gebaseerd, staat een oudere moslim, die hymnes schrijft waarin hij de profeet prijst. Maar hij wordt uit de samenleving verstoten en  vernederd omdat hij in een videoclip die op YouTube werd gepost, danst op de tonen van een populair liedje. Een van de producenten, Sarmad Khoosat, bevestigt dat hij tientallen dreigtelefoons en -mails, onder meer ook foto’s van onthoofde mannen, had ontvangen nadat zijn telefoonnummer was gelekt. Volgens hem is de film nog altijd niet publiek beschikbaar in Pakistan. Ik heb deze film in Pakistan gemaakt en vooral voor Pakistan, voor mijn volk.

Bron: The Independent