Pakistan compenseert slachtoffers religieus geweld

De Pakistaanse overheid betaalde naar eigen zeggen 2 miljoen roepies aan elk christelijk gezin waarvan de woning werd vernield bij rellen in Punjab.
25/08/2023 - 10:00
Enkele woningen en een kerk na de doortocht van het geweld in Jaranwala
Enkele woningen en een kerk na de doortocht van het geweld in Jaranwala © Katherine Sapna Karamat/CTS

De regering van interim-premier Anwaar-ul-Haq Kakar kondigde donderdag aan dat er deze week aan elk gezin waarvan de woning bij de religieuze rellen in de stad Jaranwala (Punjab) werd vernield een compensatievergoeding van 2 miljoen roepies ($6.800) is uitbetaald. Ook de vernielde kerken zullen hersteld worden. Door de politie werden de voorbije dagen bovendien nog eens tientallen relschoppers gearresteerd, waardoor het totale aantal arrestanten vanwege de aanslagen op 160 komt. 

De internationale gemeenschap had er bij Pakistan op aangedrongen om kordaat op te treden tegen het geweld, dat was uitgebroken nadat een predikant en leden van de radicaal islamitische beweging Tehreek-e-Labaik hadden verkondigd dat twee christenen pagina’s van de koran hadden verbrand. Vele christenen waren na de rellen van vorige week inmiddels teruggekeerd naar hun woning. Maar vaak vonden zij die vernield terug. Daardoor moesten zij op straat leven. De incidenten worden omschreven als het meest destructieve geweld in de geschiedenis van het land. De interim premier beloofde woensdag in een televisietoespraak dat Pakistan in de toekomst de bescherming van minderheden, waaronder christenen, hindoes, sikhs en Ahmadi's, wil garanderen. Hij kondigde nog aan dat geen enkele dader van het antichristelijke geweld ongestraft zal blijven. 

De lokale priester Khalid Mukhtar vertelde het Amerikaanse 'Crux' dat alle 26 kerken in de regio zijn afgebrand of beschadigd. ‘Vele slachtoffers zijn getraumatiseerd en de christelijke gezinnen maken zich zorgen om hun kinderen.’

Bron: Crux