Pakistan: Heropening kerken brengt moslims en christenen samen
Het hoeft niet altijd slecht nieuws te zijn over christenen in Pakistan. Iedereen kan zich wellicht nog de verschrikkelijke beelden van het antichristelijk geweld van pro-talibanfracties in Jaranwala (Punjab) herinneren, waarbij er in augustus kerken en huizen van christenen in brand werden gestoken. De Pakistaanse overheid bestempelde dat geweld zelfs als de ergste antichristelijke rellen in de geschiedenis van het land. Inmiddels is de overheid de slachtoffers deels financieel tegemoet gekomen, al kan dat uiteraard slechts in beperkte mate het leed ongedaan maken.
Van de ca. dertig beschadigde, afgebrande of vernielde kerken en kapellen zijn er al vier gerestaureerd. Andere worden snel gerepareerd.
Toch vat aartsbisschop Sebastian Shaw van Lahore opnieuw moed na de renovatie en heropening van sommige kerken in Jaranwala. Hij bestempelt dit als ‘een teken van wedergeboorte.’ De Pakistaanse kerkleider deed zijn uitspraken in een katholieke kerk van de christelijke wijk Essa Nagri in Jaranwala, die na de aanvallen opnieuw was schoongemaakt, herschilderd, ingericht en helemaal in gereedheid was gebracht om er opnieuw aanbidding te laten plaatsvinden. Aartsbisschop Shaw: ‘Wij hebben voor vrede gebeden met veel gelovigen en zij aan zij met moslimleiders. Wij waren er samen met veel mannen van goede wil, die willen bouwen aan het vreedzaam naast elkaar bestaan van verschillende religies in de samenleving.”
De kosten en werken voor de heropbouw gebeurden grotendeels in opdracht van en dankzij de financiële inbreng van de regering van Punjab, die daarmee ook de deuk hoopt te herstellen die het imago van de regio internationaal heeft gekregen door het vandalisme van een moslimmenigte op 16 augustus. De aartsbisschop getuigt nog dat hij de afgelopen weken al meermaals Jaranwala heeft bezocht, vergezeld van verschillende delegaties van moslimleiders die hun steun betuigen. 'Het proces van herstel is gestart. Het is echter belangrijk dat wij dit pad ook in de toekomst blijven bewandelen.’
Bron: The Tablet