Pakistan: kardinaal Joseph Coutts getuigt over christenhaat

De Duitse katholieke Kerk voert jaarlijks actie rond vervolgde christenen en vraagt dit keer aandacht voor de dramatische situatie in Pakistan.
18/03/2023 - 10:00
Aartsbisschop Joseph Coutts van Karachi in Pakistan
Aartsbisschop Joseph Coutts van Karachi in Pakistan © Kerk in Nood

Joseph Coutts, de emeritus aartsbisschop van Karachi in Zuid-Pakistan, heeft op een onlinepersconferentie van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) voor de voorstelling van de DBK-handleiding: Solidariteit met vervolgde en onderdrukte christenen in onze tijd – Pakistan aandacht gevraagd voor de moeilijke situatie van de christenen in zijn land. 

De Pakistaanse kerkleider verwijst naar de haatzaaiende uitlatingen van extremistische moslims tegen christenen in zijn thuisland, die vooral bij ongeschoolden in vruchtbare grond vallen. De invloed van radicale geestelijken in de koranscholen is helaas groot. Zij stellen christenen gelijk aan het Westen, wiens oorlogen in Irak en Afghanistan worden gezien als een poging om de islam te domineren.

Aansluitend herinnerde bisschop Bertram Meier van Augsburg eraan dat godsdienstvrijheid een essentieel mensenrecht is. Dirk Binger, de voorzitter van de hulporganisatie Missio Aken vroeg aandacht voor niet-islamitische meisjes en vrouwen in Pakistan. Zij worden ontvoerd, verkracht en mishandeld door vaak oudere mannen. Daarna worden ze gedwongen om te trouwen met hun ontvoerders en moeten zij zich bekeren tot de islam. Volgens Binger kunnen hun families nauwelijks iets ondernemen tegen deze misdaden. Er bestaan weliswaar wetten, maar die worden zelden gehandhaafd als de betrokken meisjes en vrouwen tot religieuze minderheden behoren.

Bron: Kathpress.at