Pakistan: sterke stijging van gedwongen huwelijken en bekeringen

De machtsovername van de taliban in buurland Afghanistan vormt ook een bedreiging voor de religieuze minderheden in Pakistan. 
30/01/2022 - 10:00
Protest tegen de gedwongen bekeringen en huwelijken in Lahore
Protest tegen de gedwongen bekeringen en huwelijken in Lahore © Ucanews/Samson Salamat

Het Pakistaanse ministerie van Mensenrechten bevestigt dat het aantal gedwongen huwelijken en bekeringen het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Het ministerie registreerde vorig jaar 60 ontvoeringen van christelijke vrouwen die gedwongen werden zich te bekeren tot de islam en te huwen met een soennitische moslim, tegenover 15 het jaar ervoor. Ook meisjes van de hindoeminderheid in het land ondergaan vaak hetzelfde lot. 

Volgensmensenrechtenorganisaties ligt het werkelijke aantal ontvoeringen en bekeringen nog veel hoger. Zij schatten dat er vorig jaar niet minder dan duizend jonge vrouwen en meisjes werden ontvoerd. Driekwart van de slachtoffers is minder dan 18 jaar. Als belangrijkste oorzaak voor de stijging verwijzen zij naar de machtsovername van de taliban in Afghanistan. Dat motiveert allicht ook verwante groepen en andere militante moslims om zich boven de wet te plaatsen. Het resulteert niet alleen in een toename van het aantal ontvoeringen, maar ook van de beschuldigingen van godslastering. 

Meer dan 94 procent van de 220 miljoen inwoners van Pakistan zijn soennieten. Hindoes vertegenwoordigen ongeveer 2,1 procent en christenen 1,27 procent van de bevolking. De rest behoort tot de sjiitische en ahmadiyya moslimminderheden en de sikhgemeenschap. Ook deze groepen krijgen herhaaldelijk te maken met intimidatie en vervolging, en klagen ze over achterstelling.

Bron: Kathpress.at