Pantheon in Rome bezoeken zal binnenkort 5 euro kosten

De opbrengst zal voornamelijk gebruikt worden voor het onderhoud van het monument, maar ook voor liefdadigheidswerk.
17/03/2023 - 18:05
Het Pantheon in Rome
Het Pantheon in Rome © wikipedia

Het Italiaanse ministerie van Cultuur en de kerkelijke overheid hebben een akkoord bereikt over het Pantheonin Rome. Daardoor zullen bezoekers van het wereldberoemde bouwwerk straks 5 euro toegangsgeld moeten betalen.

Vanaf wanneer er toegangsgeld moet worden betaald, is nog niet duidelijk.

De opbrengst is deels bestemd voor het onderhoud van het gebouw met het gat in de koepel en deels voor liefdadigheids- en andere kerkelijke doelen. De toegang tot het monument zal wel gratis zijn voor de deelnemers aan de erediensten die er nog altijd plaatsvinden. Het ministerie van Cultuur sloot in 2017 al een gelijkaardige overeenkomst met het bisdom Rome, maar daarvan kwam toen in de praktijk niets terecht.   

De oorspronkelijke tempel dateert uit 27 voor Christus, maar die werd in 80 na Christus tijdens een grote brand verwoest. Keizer Hadrianus liet het Pantheon tussen 119 en 125 heropbouwen, waarbij het zijn huidige ronde vorm kreeg. Na de val van het West-Romeinse Rijk bleef het Pantheon in het bezit van de Byzantijnse keizers, ook al hadden die geen macht meer in Rome. De Byzantijnse keizer Phocas schonk de tempel in 609 aan paus Bonifatius IV, die het omvormde tot de Santa Maria ad Martyreskerk. Vanaf de renaissance werd het monument ook gebruikt als begraafplaats voor vooraanstaande Italianen. 

Bron: Avvenire/Kathpress.at