PARCUM brengt tentoonstelling over helende en verdelende religie

Religie verzoent, maar brengt tegelijk ook oorlog. De najaarsexpo van PARCUM onderzoekt de dubbele betekenis van religie. Vanaf 8 november ‘18.
07/03/2019 - 15:03
Expo Religie. Helend. Verdelend
Expo Religie. Helend. Verdelend © PARCUM

Naar aanleiding van 100 jaar Wapenstilstand wijdt PARCUM dit najaar een tentoonstelling aan de betekenis van religie in conflicten en verzoening doorheen de tijd. Hoewel de Eerste Wereldoorlog niet door een godsdienstconflict was ingegeven, was religie ook daar nooit ver weg. Beide partijen schaarden God aan hun zijde. En ook soldaten, eindeloos wachtend in de modder van de loopgraven, zochten toevlucht in hun geloof.

Religie. Helend. Verdelend neemt u mee naar de delicate verhouding tussen religie, oorlog en vrede. Wat is de betekenis van religie in conflict en verzoening? Wat doet dit met geloofsbeleving? En welke invloed heeft dit op de kunsten? De tentoonstelling biedt geen pasklare antwoorden, maar laat ons nadenken over welke rol religie en levensbeschouwing kan spelen in de diverse samenleving van vandaag.

In deze tentoonstelling presenteert PARCUM historische cultuurobjecten uit tal van museale en religieuze collecties in combinatie met werk van enkele internationale hedendaagse kunstenaars. Zo zal er werk te zien zijn van Yael Bartana (°1970, Israël), Michael Rakowitz (°1973, VS/Irak) en Wael Shawky (°1971, Egypte).

Vredesbeiaard in Abdij van Park bij 100 jaar Wapenstilstand

De aanleiding voor deze tentoonstelling is de nieuwe Vredesbeiaard van de Abdij van Park, die op 11 november 2018 ingehuldigd wordt. Precies 100 jaar geleden luidden de vredesklokken in onze contreien. De Vredesbeiaard komt er op initiatief van de stad Leuven en de Duitse stad Neuss, waarvan destijds enkele soldaten mee verantwoordelijk waren voor de zogenaamde Brand van Leuven in augustus 1914. De twee grootste klokken krijgen de naam van beide steden en dragen samen het opschrift: 

‘Moge deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien.’

Praktisch