PARCUM toont unieke Limburgse topstukken

Vanaf zaterdag 22 augustus zijn twee Limburgse topstukken te zien in PARCUM, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst & cultuur in Leuven.
20/08/2020 - 16:16

Het reliekschrijn van Sint-Odilia en de Stoel van Sint-Lutgard van Tongeren, die allebei behoren tot het erfgoed van de nu verkochte abdij van Colen bij Kerniel, zijn vanaf zaterdag 22 augustus in de expo Tot op het bot te zien in PARCUM, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur in Abdij van het Park in Heverlee. Het reliekschrijn van Sint-Odilia is opgenomen in de Topstukkenlijst van Vlaanderen. De houten kist dateert uit de middeleeuwen. Ze is beschilderd met taferelen uit het leven van de martelares Odilia en bevat naast de beenderen ook nog wat textiel en enkele oude documenten. Het schrijn dateert uit 1292. Daarmee behoort het tot de oudste beschilderde houten panelen van de Lage Landen.

Het reliekschrijn van Sint-Odilia
Het reliekschrijn van Sint-Odilia © Parcum

Het  reliekschrijn kwam in 1933 terecht in de abdijkerk van Colen. Na de verkoop van het klooster van de zusters cisterciënzers werd het eigendom van het bisdom Hasselt.

In de kersttijd krijgt het een vaste plaats in de geacclimatiseerde schatkamer van de Sint-Odulfuskerk in Borgloon. Maar in afwachting is het vanaf dit weekend en tot 27 september 2020 te bewonderen in de tentoonstelling met topstukken uit de abdij van Colen in PARCUM. Daar kunnen bezoekers ook kennismaken met de Stoel van Sint-Lutgard van Tongeren, die dateert van het einde van de 12de of begin van 13de eeuw en beschouwd kan worden als het oudste zitmeubel van ons land.

Inmiddels is de procedure gestart om deze stoel eveneens op te nemen op de Vlaamse Topstukkenlijst.

De Stoel van Sint-Lutgard is oorspronkelijk afkomstig van een klooster in Sint-Truiden. Volgens de overlevering heeft de heilige, die de patrones is van zwangere vrouwen, er nog zelf plaats op genomen. Eeuwenlang en nog tot op vandaag gingen vrouwen met een kinderwens die maar moeilijk zwanger geraakten op deze stoel van de abdij van Colen zitten om de steun te krijgen van de heilige. Later toonden zij vaak trots en met dankbaarheid hun baby aan de zusters. Ook koningin Fabiola zou op deze stoel plaatsgenomen hebben.

De zusters van Colen moesten met pijn in het hart afscheid nemen van de stoel van de heilige. Maar hen werd in ruil beloofd dat de traditie gerespecteerd blijft en dat vrouwen die dat wensen ook in de toekomst nog op de stoel mogen plaatsnemen…

Bron: PARCUM/BVL

Lees meer over de twee topstukken op de website van PARCUM