Parijs viert een jaar lang stadspatroon Sint-Genoveva

In de Franse hoofdstad wordt in 2020 een jaar lang de 1.600ste verjaardag gevierd van de stadspatrones Sint-Genoveva.
19/10/2019 - 12:00
De sarcofaag van de patrones van Parijs
De sarcofaag van de patrones van Parijs © Wikipedia

De Franse katholieke Kerk, het aartsbisdom Parijs en de parochies in de Franse hoofdstad bereiden zich volop voor op de viering van de 1.600ste verjaardag van de Heilige Genoveva van Parijs, die in 420 werd geboren in een rijke familie die tot de Gallo-Romeinse aristocratie behoorde.

Genoveva, die een gelofte van maagdelijkheid had afgelegd, leidde een streng leven van gebed, vasten en liefdadigheid. Volgens de overlevering wist zij in 451 het beleg van Attila en zijn Hunnen tegen Parijs af te wenden, toen zij de inwoners bezwoer om niet te vluchten en het gevaar af te wenden met boete en gebed. De Hunnen plunderen de steden Metz en Reims, maar lieten Parijs links liggen … Ook in de eeuwen die volgden, bleven inwoners van de Franse hoofdstad hun hoop stellen op de heilige bij epidemieën en overstromingen. Genoveva is patroonheilige van Parijs, maar ook van de wijnboeren, hoedenmakers en herders.

De feestdag van de heilige valt op 3 januari, maar de Parijzenaars zijn van plan om hun heilige een jaar lang te vieren. Onder meer met een noveengebed (start op 3 januari), concerten, een boottocht op de Seine (9 oktober), een reis van de relieken van de heilige langs de verschillende parochies en een conferentie.

Bekijk het programma van het Heilige Genovevajaar.