Parijs zwaait kardinaal André Vingt-Trois uit

Kardinaal André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs, wordt alom geloofd omdat hij actief de dialoog zocht met de brede samenleving.
16/12/2017 - 10:00
Kardinaal Vingt-Trois
Kardinaal Vingt-Trois © CEF

In de Notre-Dame van Parijs wordt vandaag zaterdag afscheid genomen van kardinaal André Vingt-Trois, die het centrale Franse aartsbisdom twaalf jaar lang heeft geleid. De kardinaal vroeg paus Franciscus om zijn emeritaat naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag. Vorige week benoemde de paus dan de arts, theoloog en bisschop van Nanterre Michel Aupetit (66) tot zijn opvolger.

André Vingt-Trois werd in 1942 geboren in Parijs. In 1969 werd hij na zijn militaire dienst in Duitsland in Parijs tot priester gewijd. Hij werkte in parochies in de buitenwijken van de Parijs, werd vicaris-generaal en daarna hulpbisschop van Parijs. Hij was de rechterhand van de legendarische kardinaalen aartsbisschop Jean-Marie Lustiger, waarmee hij ruim 18 jaar samenwerkte. In 2005 benoemde paus Joannes Paulus II Vingt-Trois tot nieuwe aartsbisschop van Parijs. In die functie probeerde hij een impuls te geven aan de vernieuwing van de katholieke Kerk in en om de hoofdstad. In 1997 had hij een cruciale rol gespeeld in de organisatie en het succes van de Wereldjongerendag in Parijs.

Kadrinaal Vingt-Trois wordt aloom geloofd omdat hij ervan overtuigd was dat de Kerk in een periode van secularisatie en secularisme, niet aan de zijlijn mag blijven staan en omdat hij volop de kaart trok van de dialoog met niet-gelovigen en twijfelaars. Hij blijft het aartsbisdom voorlopig nog administratief beheren tot mgr. Michel Aupetit op 6 januari de aartsbischoppelijke cathedra in de Notre-Dame in bezit neemt.

Bron: Radio Vaticana