Parijse Notre-Dame wordt hersteld in toestand van voor de brand

Volgens de Franse minister van Cultuur Roselyne Bachelot bestaat er een breed gedragen consensus voor een identieke wederopbouw van de Notre-Dame.
10/07/2020 - 14:42
Instorting van de toren van de Notre Dame de Paris
Instorting van de toren van de Notre Dame de Paris © notredame.deparis@facebook.com

De Notre-Damekathedraalin Parijs wordt zo goed mogelijk hersteld in de staat van voor de brand van 15 april 2019. Dat heeft president Emmanuel Macron donderdagavond bevestigd na de bijeenkomst van de Nationale Commissie voor Erfgoed & Architectuur (CNPA), onder leiding van de nieuwe minister van Cultuur Roselyne Bachelot. Volgens de minister bestond daarover zowel bij de bevolking als bij de leden van de commissie een brede consensus. Volgens Franse media hadden ook sommige donoren te kennen gegeven dat zij niet te vinden waren voor een moderne restyling. President Macron sprak zijn tevredenheid uit omdat nu eindelijk alle registers kunnen opengetrokken worden voor de reconstructie en heropbouw de Parijse Notre-Dame.

Voor de torenspits zal een reconstructie plaatsvinden van de toestand, naar het negentiende eeuwse ontwerp van Viollet-le-Duc. Le Figaro

De commissie volgt daarmee het voorstel van hoofdarchitect Philippe Villeneuve, voor een restauratie die zo dicht mogelijk de historische gestalte van de kathedraal, ook qua materiaal, benadert.  Over de herinrichting van de omgeving van de kathedraal is nog geen beslissing gevallen. Waarnemers sluiten niet uit dat hier wel voor een moderne herinrichting wordt gekozen. Volgens de krant Le Figaro is de commissie gewonnen om hiervoor een internationale wedstrijd uit te schrijven.

Bron: Le Figaro/Kipa-Apic