Parolin ‘vervuld van verdriet’ door dood Navalny

Ook kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel, reageerde op de dood van de vooraanstaande Russische dissident.
17/02/2024 - 15:27


Kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel en als dusdanig de tweede man van het Vaticaan, is ‘vervuld van verdriet’ door de dood van Aleksej Navalny (47). Die stierf gisteren in onduidelijke omstandigheden in de Russische strafkolonie waar hij al sinds 2021 gevangenzat. Navalny geldt als een van de belangrijkste tegenstanders van president Poetin. Over de hele wereld wordt met afschuw gereageerd.

‘Ik zag het op het nieuws, wat kan ik zeggen? Ik vind het heel erg, ik dacht dat de zaak anders opgelost had kunnen worden. In plaats daarvan verrast dit nieuws ons en vervult het ons met verdriet’, zei de kardinaal aan journalisten in de marge van een eucharistieviering die hij voorging in Rome.

Op de vraag of deze gebeurtenis de positie van de Heilige Stoel ten opzichte van Rusland verandert, antwoordde Parolin: “Het is voorbarig om zulke dingen te zeggen. We hebben er pas net kennis van genomen.”

Navalny zou volgens de directie van het strafkamp waar hij werd vastgehouden onwel zijn geworden na een wandeling. Dokters zouden nog tevergeefs hebben geprobeerd hem te reanimeren.