Partizanenmoord herdacht in Reggio Emilia

De dochter van een partizaan sprak tijdens een verzoeningsdienst namens haar overleden vader spijt uit over de moord.
05/12/2020 - 00:00

Drieënzeventig jaar na de moord op de jonge Italiaanse seminarist Rolando Rivi door twee partizanen, heeft de dochter van een van de daders vergiffenis gevraagd tijdens een verzoeningsdienst. Tijdens de plechtigheid in Rivi's geboorteplaats San Valentino di Castellarano, onder leiding van bisschop Massimo Camisasca van Reggio Emilia-Guastalla, vertelde Maris Corghi, de dochter van een de partizanen, dat haar vader op zijn sterfbed de moord had betreurd.

De 14-jarige Rolando Rivi werd op 13 april 1945 doodgeschoten nadat hij gedurende drie dagen door de partizaan Giuseppe Corghi en twee kameraden was mishandeld. Corghi en een andere partizaan werden tot 22 jaar gevangenis veroordeeld. Dankzij een amnestie moesten zij daarvan slechts 6 jaar uitzitten. Rivi werd in 2013 als martelaar zalig verklaard.

Bisschop Camisasca benadrukte in zijn homilie het belang van dit gebaar voor de families van elf priesters, die tussen 1944 en 1946 werden vermoord in deze regio – die bekend staat als de rode driehoek. Maris Corghi vertelde dat zij met haar aanwezigheid een gebaar van verzoening wilde stellen voor de nabestaanden van Rolando Rivi. Zij had ook een gesprek met de neef Alfonso Rivi en enkele andere familieleden. Op het einde van de dienst vond er een omarming plaats.

Bron: La Stampa/Kathpress.at