Partner van Broederlijk Delen in Gaza: tussen theater en oorlog

Met Theatre Day Productions brengt Yassen licht in het leven van jongeren, zelfs nu het gebouw in puin ligt en zijn beste vriend en collega omkwam.
17/01/2024 - 14:02
Theater Day Productions, partner van Broederlijk Delen in Gaza, in betere tijden.
Theater Day Productions, partner van Broederlijk Delen in Gaza, in betere tijden. © TDP

 

Je kan Yassen nog kennen van de vastencampagne van Broederlijk Delen in 2021. Hij vertelde toen hoe Theatre Day Productions hem geholpen had om zijn angsten en twijfels in de ogen te kijken. Hij begon te dromen: ooit een bekende acteur worden! Maar de bezetting en blokkade van Gaza was toen al een molensteen om de hals van de bevolking. Yassen zei toen: ‘De bezetting is natuurlijk het grootste obstakel in mijn leven. Ze gaat ofwel mij, ofwel mijn droom doden.’

Door de oorlog die uitbarstte na 7 oktober komt die vrees wel heel dichtbij. Yassens beste vriend en collega bij het theater stierf al in een luchtaanval. Hij kan nog steeds niet geloven dat hij hem nooit meer zal zien.

‘De situatie is catastrofaal voor de groep’, zegt Lieve Herijgers van Broederlijk Delen. ‘Hun theaterhuis in Gaza Stad, waar veel mensen onderdak vonden, werd verwoest. Mensen zoals Yassen zijn nu zelf op de vlucht.

Tekst gaat verder onder de foto's die de verwoesting van de lokalen van TDP tonen.

Het gebouw van de groep Theater Day Productions is volledig vernield.
Het gebouw van de groep Theater Day Productions is volledig vernield. © TDP

De communicatie met TDP verloopt uiterst moeizaam en onregelmatig. Zo nu en dan krijgt Broederlijk Delen toch nieuws van hen. ‘Wat me bijzonder treft, is hun eindeloze moed. Ondanks de schrijnende omstandigheden organiseren ze nu theater- en podiumworkshops voor de ontheemde kinderen, jongeren en vrouwen in opvangkampen in Rafah, Khan Younis en Deir el Balah.’ De workshops bieden ontsnapping aan de harde realiteit, al is het maar voor even.

Bron: Broederlijk Delen