Pasen is en blijft het feest van de hoop!

In zijn homilie in de paaswake in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal onderstreepte aartsbisschop Jozef De Kesel het hoopvolle van Pasen.
27/03/2016 - 09:36

Wat betekent Pasen na wat er vorige dinsdag in Brussel en Zaventem is gebeurd?, vroeg mgr. Jozef De Kesel zich luidop af bij het begin zijn homilie in de paaswake zaterdagavond in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. Pasen mag dan al het feest zijn van de hoop, van Christus die verrezen is en daarmee kwaad en dood heeft overwonnen, meer dan ooit beseffen we dat die hoop altijd weer aangevochten wordt, bijna onmogelijk gemaakt door wat onder mensen gebeurt.

Feest van de hoop

Toch is en blijft Pasen het feest van de overwinning op dat kwaad en de dood, onderstreepte de aartsbisschop. Het is het feest van de hoop. Een hoop die bedreigd wordt. Zeer zeker. Juist daarom moeten we weerstaan aan het kwaad en de wanhoop. Dat is de kracht van het geloof, dat niet toegeeft aan de angst. Het geloof doet ons niet berusten. Het verplaatst ons niet in een imaginaire wereld (...) Het zegt niet alleen iets dat ooit met Jezus is gebeurd. Het zegt evenzeer wat er met ons kan gebeuren. Niet alleen na onze dood. Maar hier en nu.

Aan de catechumenen

Meer dan wij nog beseffen jullie wat het betekent christen te zijn en hoe het je leven nieuw kan maken, richtte de aartsbisschop zich tot slot tot de catechumenen, die in de paaswake werden gedoopt. Zeker, het is vandaag in onze samenleving niet meer vanzelfsprekend christen te zijn, laat staan het te worden.

Maar weet: als je niet alleen maar uit gewoonte gelooft, als je met je geloof iets doet, en als het geloof met jou iets doet, dan wordt het iets heel mooi.

Het geeft je moed en vertrouwen. Het maakt je open en vrij. Open voor God die je het leven gaf. Open voor Jezus, Gods grootste geschenk, wonder van menselijkheid. Open ook voor je medemens. Het maakt dat je niet voor jezelf alleen leeft. Het stenen hart wordt weggenomen. Je krijgt een hart van vlees, een hart dat meevoelt en meeleeft, solidair in alle menselijke nood. Het helpt je ook om als christenen mee te bouwen aan een meer menswaardige samenleving, in eerbied en respect voor elke mens. Daartoe zij we allen gedoopt.

Lees de integrale tekst van de homilie van aartsbisschop Jozef De Kesel in de paaswake

 

© Philippe Keulemans