Pasen is feest van de opstanding en de hoop

Vandaag vieren christenen wereldwijd het feest van de opstanding.
09/04/2023 - 13:11
Paus Franciscus tijdens de paasmis
Paus Franciscus tijdens de paasmis © Vatican Media

Christenen vieren vandaag het paasfeest, met de herdenking van de opstanding van Jezus Christus. Daarmee vieren zij een van de fundamenten van het christelijke geloof en het hoogtepunt van het kerkelijke jaar. Pasen is ook een feest van een nieuw begin en het is geen toeval dat het in de lente wordt gevierd als de natuur opnieuw tot leven komt. De viering valt deels samen met Pesach, het feest waarmee de joden de vlucht van het joodse volk uit Egypte herdenken. Overigens heeft ook het hele passieverhaal rond de dood van Jezus zich historisch in deze joodse paasperiode afgespeeld. 

Verslagenheid wordt overwonnen door de hoop

In Rome gaat Pasen traditioneel gepaard met een paasviering op het Sint-Pietersplein en de urbi-et-orbizegen, die op het middaguur door paus Franciscus wordt uitgesproken. In zijn zegen sprak hij over de oorlog in Oekraïne en de slachtoffers van alle oorlogen en geweld. Hij stond ook stil bij de honderdduizenden slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië en sprak zijn diepe bezorgdheid uit over het oplaaiende Israëlisch-Palestijns conflict.

De paasplechtigheid eerder vanmorgen werd door 45.000 gelovigen bijgewoond, te midden van tienduizenden bloemen uit Nederland, die al sinds 1985 jaarlijks de trappen sieren van de Sint-Pietersbasiliek. De paus hield vanmorgen geen homilie, maar tijdens de paaswake van zaterdagavond had hij de gelovigen al op het hart om niet toe te geven aan verslagenheid. Hij maande toen ook aan om de stenen van de graven die onze hoop gevangen houden weg te rollen. Ondanks het gedwongen verblijf van vorig weekend in het ziekenhuis voor een behandeling voor bronchitis, kon paus Franciscus bijna alle belangrijke vieringen van de Goede Week voorgaan. Vrijdagavond moest hij wegens de koude wel verstek geven voor de Kruisweg van Goede Vrijdag in het Colosseum in Rome.

Gemeenschappelijke paasdatum

De paasdatum zelf varieert van jaar tot jaar, maar wordt telkens gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente (op zijn vroegst 22 maart en op z’n laatst 25 april) op basis van de afspraak op het Concilie van Nicea in 325. Desondanks viert de rooms-katholieke Kerk paaszondag op 9 april (op basis van gregoriaanse kalander) en de oosterse Kerken pas op 16 april (op basis van juliaanse kalender). Kerkleiders roepen al jaren op om Pasen in alle Kerken op dezelfde datum te vieren, als krachtig signaal van christelijke eenheid. 

Binnen twee jaar wordt het Concilie van Nicea feestelijk herdacht. Verschillende kerkleiders hopen dat de meerderheid van de christelijke Kerken vanaf dan Pasen opnieuw op dezelfde datum vieren.