Pasen toont pijnlijke scheiding tussen christelijke Kerken

Volgens oecumenische patriarch Bartholomeos zou een gemeenschappelijke paasviering de christelijke boodschap veel krachtiger en geloofwaardiger maken.
16/04/2017 - 10:00
Oecumenisch patriarch Bartholomeos I
Oecumenisch patriarch Bartholomeos I © SIR

Het is een bijzonder krachtig teken dat christenen dit jaar Pasen wereldwijd op dezelfde dag vieren. Maar tegelijk herinnert dit ons aan de pijnlijke scheiding tussen de christelijke Kerken én aan onze roeping en plicht om verzoening tussen christenen na te streven, zegt oecumenische patriarch Bartholomeos I naar aanleiding van Pasen.

De patriarch herinnert eraan dat het een zelden voorkomend toeval is dat de orthodoxen, die de juliaanse kalender gebruiken, en de protestanten en katholieken met hun gregoriaanse kalender samen Pasen vieren. Tegelijk beklemtoont hij dat een gemeenschappelijke paasdatum christenen in staat stelt om verenigd te zijn in hun reactie op de hedendaagse uitdagingen en crisissen. Het zou de boodschap van de christelijke Kerken veel krachtiger en geloofwaardiger maken.

Over Pasen zelf zegt Bartholomeos: De opstanding is niet alleen een symbool van macht en overwinning. Zij is vooral een teken van liefde en barmhartigheid van God. God is uit liefde voor de wereld mens geworden, heeft het vlees aangenomen, is gestorven voor onze zonden en werd opgewekt uit de doden.

Bron: SIR