Het Passieverhaal is een verhaal van alle tijden

In vredesstad Ieper vindt vanavond de 2de Vlaamse editie plaats van ‘De Passie’, een universeel verhaal over verraad, vriendschap en hoop.
21/03/2016 - 16:44

Na de traditionele uitvoering van The Last Post onder de Menenpoort in Ieper, start vanavond de tweede Vlaamse editie van De Passie, een uniek geactualiseerd openluchtspektakel met voordracht, muziek en theater over het lijdensverhaal van Jezus.

Voor de eerste editie in het Vlaams-Brabantse Merchtem daagden ruim 8.000 bezoekers op. De organisatoren hopen dit keer minstens even goed te doen. Iedereen die zich wil laten raken door dit verhaal uit het leven gegrepen', is welkom. Er zijn ook nog tribunekaarten, zegt Mieke Kerckhof, mede-initiatiefnemer van De Passie in Ieper. Er is vanavond ook parkeergelegenheid voorzien voor bussen en privéwagens en er is op de Grote Markt ook ruimte voorzien voor mensen met een rolwagen. Deze eigentijdse, toegankelijke versie van het lijdensverhaal van Jezus zal op paasmaandag vanaf 14 uur ook op de verschillende regionale televisiezenders in Vlaanderen te zien zijn.

Bijbels Multimediaal spektakel over de actualiteit van het lijdensverhaal

De idee voor het Bijbelse totaalspektakel kwam vanuit Engeland overgewaaid, waar de Manchester Passion in 2006 live op de openbare omroep omroep BBC te zien was. Onder impuls van de Nederlandse omroepen RKK en EO volgde in 2011 ook een Nederlandse versie, waarbij gebruik werd gemaakt van bekende popsongs en waaraan bekende muziekartiesten medewerking verleenden. Op Witte Donderdag (17 april) 2014 werd De Passie een eerste keer in Vlaanderen, in het Vlaams-Brabantse Merchtem, georganiseerd.

Dit jaar staat het passiespektakel nadrukkelijk in het teken van het oorlogsverleden van Ieper en de Westhoek. Mieke Kerckhof: Doorheen een projectie wordt deze thematiek echter ook verruimd naar elke oorlogssituatie, zoals die van vandaag in Syrië en Irak. Ruimer wordt ook een link gelegd naar alle situaties waar verraad, vriendschap en hoop zowel op universeel als individueel vlak spelen.

Een verhaal van alle tijden

Leen Merckx, mede-initiatiefnemer van de eerste editie in Merchtem en meter van het project in Ieper: Toen mijn man en ik in april 2013 startten met de organisatie van De Passie’in onze woonplaats Merchtem hadden we enkele doelen en dromen voor ogen. Ons eerste doel was natuurlijk het Passieverhaal te brengen op een eigentijdse manier en dit vooral naar jongeren toe. Het Passieverhaal blijft een verhaal van alle tijden en behoudt zijn relevantie tot op de dag van vandaag. Het is een verhaal over vriendschap en liefde maar vooral van hoop. Het tweede doel was om zo veel mogelijk mensen te benaderen. Met 8.000 live toeschouwers en 800.000 televisiekijkers op Paasmaandag werd ook dat doel bereikt. Het derde doel was om het concept van De Passie door te geven zodat telkens een andere stad of gemeente de uitdaging zou opnemen. We zijn heel blij dat Ieper, als eerste in de rij, zijn schouders onder dit uitzonderlijke project heeft gezet.

Voorafgaand een de uitvoering van De Passie gaat mgr. Luc Van Looy, de bisschop van Gent,  om 17.30 uur voor in een eigentijdse palmviering in de Sint-Maartens- en Sint-Niklaaskerk op de Ieperse Grote Markt.  

Alle praktische informatie over ‘De Passie’ in Ieper.