Pastoor Chris Deconinck ‘Dorpsfiguur 2023’ van Rekkem

Uitgeroepen worden tot Dorpsfiguur is in Rekkem een hele eer. Het overkwam pastoor Chris Deconinck gisteren op Breughelkermis.
19/06/2023 - 20:45

Chris Deconinck is al 29 jaar pastoor in Rekkem. Honderden mensen heeft hij gedoopt, de eerste communie toegediend, gehuwd of begraven. Het hele dorp spreekt van ‘onze pastoor’. Precies daarom wou het Breughelcomité hem uitroepen tot Dorpsfiguur van het jaar. De pastoor weigerde al drie keer, maar omdat hij in september met pensioen gaat, aanvaardde Deconinck deze keer de eer.

‘Het was een heel mooie dag’, zo blikt ‘Paster Chris’ terug. Zoals altijd begon die met een eucharistieviering. Niet in het botsautokraam, zoals tien jaar geleden, wel in de kerk. ‘En zoals altijd heel waardig’, zegt Deconinck. En hij lacht: ‘Het luidruchtige Breughelfeest barst pas daarna los.’ De pastoor werd op een draagstoel vervoerd in een stoet en zo naar het woonzorgcentrum gebracht, waar taart voor alle bewoners geserveerd werd en de pastoor vereeuwigd werd met een karikatuur.

Tekst gaat verder onder de foto.

Pastoor Chris Deconinck bij de karikatuur die Nicolas Verhaeghe van hem maakte.
Pastoor Chris Deconinck bij de karikatuur die Nicolas Verhaeghe van hem maakte. © Breughel comité

 

Tom Legley, voorzitter van het Breughelcomité, verklaart de keuze van pastoor Chris: ‘Hij staat voor een heel hartelijke kerk, waar iedereen hier zich in thuis voelt. Als kleine gemeente krijgen we na hem misschien geen nieuwe pastoor meer. Het was een beetje nu of nooit om hem tot Dorpsfiguur uit te roepen. Het is een soort vereeuwiging. Een vastklikken van de tijd.’

Soms zijn de dorpsfiguren van Rekkem echte vedetten op café. Dat zien ze met ‘onze paster’ nog niet gebeuren. Maar dat hoeft ook niet. ‘Een hele tijd geleden hadden we al eens een pastoor als dorpsfiguur. Zo gek is het dus niet. Chris is iemand die kan luisteren, die het dorp aanvoelt en altijd verzoening teweeg kon brengen. Hij verdient deze eer helemaal.'