Pastorale Raad: 'Verkiezingen op Filipijnen verliepen eerlijk'

Via sociale media werden de voorbije dagen berichten over een mogelijke vervalsing van de Filipijnse presidentsverkiezingsuitslagen verspreid. 
13/05/2022 - 11:27
Ferdinand 'Bonbong" Marcos Jr.
Ferdinand 'Bonbong" Marcos Jr. © Wikipedia

Volgens de Pastorale Raad voor Verantwoord Burgerschap (PPCRV), die waarnemers op het terrein heeft gestuurd om te waken over een eerlijk verloop van de stembusgang, hebben er geen ernstige onregelmatigheden plaatsgevonden tijdens de  recente presidentsverkiezingen op de Filipijnen. Die werden overtuigend gewonnen president Ferdinand 'Bongbong' MarcosJr., de zoon van de voormalige dictator Ferdinand Marcos. 

Met ongeveer 95 procent van de stemmen geteld heeft Marcos ca. 31,1 miljoen stemmen verzameld. De oppositieleider en vicepresident Leonor 'Leni' Robredo, die als een garantie voor het respect voor de mensenrechten naar voor werd geschoven, behaalde ca. 14,8 miljoen stemmen. 

De verklaring van de kerkelijke toezichthouder PPCRV is belangrijk, omdat de afgelopen dagen via sociale media vele berichten werden gedeeld over een mogelijke vervalsing van de uitslagen van de verkiezingen. Maar op 12 mei bevestigde de raad in een communiqué dat er geen afwijkingen zijn vastgesteld bij de vergelijking van de officiële resultaten van de officiële Verkiezingscommissie met de eigen resultaten.

Bron: Ucanews