Pastorie van architect Bourla in Antwerpen krijgt opknapbeurt

De vrijstaande pastorie aan de Antwerpse Markgravelei, die sinds 2014 erkend is als monument, is zowel van binnen als van buiten uniek.
21/04/2021 - 15:52
De pastorie van Bourla aan de Markgravelei
De pastorie van Bourla aan de Markgravelei © Kris Vandevorst/Onroerend Erfgoed

De buitenkant van de pastorie  van de Sint-Laurentiusparochiein Antwerpen krijgt de komende maanden een opknapbeurt , dankzij een erfgoedpremie van 100.000 euro van de Vlaamse overheid.  De pastorie van de Antwerpse Sint-Laurentiusparochie is sinds 2014 beschermd als monument, met inbegrip van de voortuin met afsluiting (van Jozef Huygh) en van de mooie achtertuin met ommuring.

De pastorie werd in 1824-1825 gebouwd in laatclassicistische stijl naar een ontwerp van Pierre Bruno Bourla (Parijs 1783 - Antwerpen 1866), de toenmalige Antwerpse stadsbouwmeester die onder meer de naar hem genoemde schouwburg (originele benaming: Théâtre Royal Français) bouwde en de havenwerken aan de Kattendijk realiseerde. In de jaren 1860 werd de pastoorswoning nog grondig verbouwd onder leiding van toenmalig stadsarchitect Pieter Dens. Het vrijstaande gebouw heeft de allure van een bescheiden landhuis in neoclassicistische stijl. Het is een van de weinige nog vrij gaaf bewaarde realisaties van Pierre Bourla. In de vroege 19de eeuw was het niet echt gangbaar een nieuwbouw te realiseren voor pastorieën, maar hergebruikte men veeleer bestaande constructies. In dat opzicht is de pastorie aan de Markgravelei een zeldzaam voorbeeld in de provincie Antwerpen van een specifiek als pastorie ontworpen pand. Binnen zijn nog talrijke authentieke elementen aanwezig, zoals de marmeren schouwen, de houten vloeren en het binnenschrijnwerk. 

Bron: Onroerend Erfgoed