Pater Constant Lievens herdacht in West-Vlaamse Moorslede

Afgelopen weekend werd de 125ste verjaardag herdacht van het overlijden van pater Constant Lievens.
09/10/2018 - 16:47
Pater Constant Lievens
Pater Constant Lievens © Halewijn

Zaterdag werd in het West-Vlaamse Moorslede de 125e ​​verjaardag gevierd van het overlijden van  de legendarische missionaris Constant Lievens (1856-1893), dienaar van God en bekend als de Apostel van Chotanagpur. Bisschop Lode Aerts van Brugge ging voor in de plechtige eucharistieviering in de kerk van Moorslede, in aanwezigheid van de provinciaal van de jezuïeten in Ranchi (India) en pater Johan Verschueren, de regionale provinciaal van de jezuïeten in de Lage Landen.  

Bij deze gelegenheid presenteerde Bart Geryl, de postulator voor de zalig- en heiligverklaring van pater Lievens, een boek over diens leven en missie. Vlaams minister-president Geert Bourgeois huldigde in de Sint-Martinuskerk het museum over leven, woorden en daden van pater Lievens in.

Constant Lievens, op 10 april 1856 in Moorslede geboren en in 1876 samen met Albrecht Rodenbach afgestudeerd aan het Roeselaarse Kleinseminarie, reisde na zijn intrede bij de jezuïeten als missionaris naar het verre India. Hij voltooide er zijn theologische studies in Calcutta en werd in 1883 door aartsbisschop Paul Goethals tot priester gewijd. Later bekommerde hij zich vooral om het lot van de onderdrukte Adibasi-bevolking in Chotanagpur. In 1891 werd bij tuberculose bij hem vastgesteld. Hij moest terugkeren naar ons land en overleed er nauwelijks 37 oud.

Lees meer over leven en werk van pater Constant Lievens.