Pater Heyndrickx: paus bewees Chinese christenen een grote dienst
De Vlaamse scheutist en sinoloog Jeroom Heyndrickx is gelukkig met het historische (voorlopige) akkoord van de Heilige Stoel met Peking: Pastoraal bekenen ware het onverantwoord voor de Kerk om de huidige situatie met zoveel bisdommen zonder bisschop, te laten aanslepen. Paus Franciscus en zijn team hebben de Kerk in China een grote dienst bewezen. De onderhandelaars kwamen overeen om het akkoord voorlopig te maken. Binnen enkele jaren wordt het opnieuw geëvalueerd. Bovendien worden met deze overeenkomst nog geen diplomatieke relaties aangeknoopt. Maar Rome en Peking kunnen nu besprekingen beginnen voor het benoemen van bisschoppen in China.
Het 'Paus Franciscus Akkoord' met Peking is een eerste stap vooruit op weg naar burgerrecht voor het katholieke geloof in de atheïstische Volksrepubliek China. Jeroom Heyndrickx
Erkenning van de paus
Tot nu toe erkende de Volksrepubliek de paus slechts als hoofd van de Vaticaanse Staat. Daardoor miskende China de voornaamste taak van de paus als hoofd van de universele katholieke kerkgemeenschap. Het akkoord slaat uitsluitend op de pastoraal en heeft niets te maken met de politieke over diplomatieke relaties. Wanneer de paus nu een bisschop benoemt in China zal dit niet meer beschouwd worden als inmenging in de interne zaken van China. Het wordt voortaan als normaal beschouwd, behorend tot de taak en het privilege van de paus die als zodanig erkend is.
Wij kennen (nog) niet de volledige tekst van het akkoord, maar het is duidelijk dat het beperkt is, zowel in tijd als qua inhoud. Na een beperkt aantal jaren wordt het opnieuw geëvalueerd. Jeroom Heyndrickx
Eenheid van de bisschoppen met Rome
Maar er is meer. De illegale bisschoppen (niet door Rome benoemd) in China vormden altijd al een van de grote bezorgdheden van de Kerk. Met dit historische akkoord zijn alle bisschoppen in China voor de eerste keer in 60 jaar in communio met de paus. Bovendien wordt voor de paus de mogelijkheid geschapen om in de nabije toekomst in een dertigtal Chinese bisdommen, waar tot nu toe geen bisschop is, een bisschop te benoemen in akkoord met de Chinese regering. De grootste verdienste voor het bereiken van dit akkoord komt toe aan de leiders en de gelovigen van de Kerk in China. Zonder hun 60 jaar lange moedige getuigenis van trouw aan Rome vanwege de Chinese gelovige gemeenschap – zowel van de 'officiële' als de 'ondergrondse' Kerk – zou de paus nooit in staat geweest zijn dit akkoord te bereiken.
Beide partijen hebben water in de wijn gedaan
Pater Heyndrickx is het oneens met diegenen die zeggen dat de paus de ondergrondse Chinese katholieken in de steek heeft gelaten. Hij verwijst naar de begeleidende broederlijke brief van de paus aan de Kerk in China: Daarin drukt hij heel duidelijk zijn oprechte bewondering uit voor de bijdrage van trouw, standvastigheid ook in beproevingen en het vaste vertrouwen in Gods voorzienigheid zelfs in ongunstige en moeilijke omstandigheden. Hij voegt nog eraan toe: uw pijnlijke ervaringen behoren tot de geestelijke schatkist van de Kerk in China en van het pelgrimerende volk Gods.