Pater Jordan wordt op 15 mei 2021 zalig verklaard

De Duitse pater Johann Baptist Jordan is de stichter van de salvatorianen, met als missie iedereen te leren wie Christus de Heiland (Salvator) is.
14/09/2020 - 11:49
Johann Baptist Joran, de stichter van de Salvatorianen
Johann Baptist Joran, de stichter van de Salvatorianen © Salvatorianen Vlaanderen

Volgens Milton Zonta, de algemene overste van de salvatorianen in Rome, wordt de stichter van de congregatie op 15 mei 2021 in Rome zalig verklaard. De plechtigheid in de Sint-Jan van Lateranenbasiliek wordt geleid door kardinaal Giovanni Angelo Becciu, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen.

Pater Johann Baptist Jordan (1848 - 1918), die de kloosternaam Franciscus Maria van het Kruis koos, werd in het dorpje Gurtweil in het zuiden van het Zwarte Woud geboren in een arme familie. Zijn vader overlijdt jong door een arbeidsongeval. Op 21 juli 1878 werd hij op zijn dertigste tot priester van het aartsbisdom Freiburg im Breisgau gewijd. Door de politieke situatie wordt hij naar Rome gestuurd voor verdere studie. Daar stichtte hij op 8 december 1881 het Apostolisch Leergezelschap, waaruit de Sociëteit van de Goddelijke Heiland (Societas Divini Salvatoris) of kortweg de salvatorianen zou ontstaan.

Jordan stichtte de salvatorianen om het sociale leven op basis van het geloof te vernieuwen. Zeven jaar later ging ook de Congregatie van de Zusters van de Goddelijke Heiland of salvatorianessen van start. Het proces voor zijn zaligverklaring ging in 1948 van start. Maar het bleef wachten tot dit jaar voor de erkenning van een wonder in Brazilië, waarmee paus Franciscus op 19 juni 2020 de weg voor zijn zaligverklaring heeft vrijgemaakt.

Vandaag tellen de salvatorianen een 2.000-tal mannen en vrouwen in een 40-tal landen, ook in ons land. Ze zijn actief in scholen, parochies, bezinningscentra, ziekenhuizen en de pastoraal bij gezinnen, militairen en kunstenaars. In Vlaanderen zijn het college in Hamont-Achel en het onthaalcentrum De Pelgrim in Scherpenheuvel de bekendste salvatoriaanse initiatieven. In Nederland zijn zij onder meer bekend dankzij de fondsenwerving en de inzameling van kleding door de Stichting Salvatoriaanse Hulpactie.

Lees meer over de salvatorianen in Vlaanderen.

Bron: Salvatorianen