Pater en kunstenaar Rupnik officieel uit jezuïetenorde gezet

De Sloveen had nog tot midden juli om in beroep te gaan tegen zijn uitsluiting, maar die termijn is dus verstreken.
24/07/2023 - 15:09

De Sloveense pater en kunstenaar Marko Rupnik, die wordt beschuldigd van geestelijk misbruik en seksuele intimidatie, is definitief uit de jezuïetenorde gezet. Dat blijkt volgens de Italiaanse krant La Repubblica uit een brief van Johan Verschueren s.j., de verantwoordelijke voor de internationale instellingen van de jezuïeten in Rome en lid van de adviesraad van de generale overste.

De Sociëteit van Jezus had Rupnik al half juni bij decreet uit de orde gezet. Rupnik kreeg 30 dagen om daartegen in beroep te gaan. De deadline is inmiddels verstreken. 


Uitsluiting

Rupnik kreeg van zijn orde eerder al het verbod om de biecht te horen of mensen nog langer geestelijk te begeleiden. De krant meldt vandaag nog dat Marko Rupnik op zijn minst voorlopig priester blijft, omdat het de Heilige Stoel is die daarover beslist. Die kerkjuridische procedure naar aanleiding van de klachten over geestelijk en seksueel misbruik, waardoor hij uit het priesterambt dreigt gezet te worden, is nog niet voltooid. Maar volgens de krant  zou hij geen strafbare feiten hebben gepleegd volgens het Italiaanse strafrecht of canoniek recht. 

In 2022 had de jezuïetenorde hem verboden om zijn priesterambt publiekelijk uit te oefenen en om nog in het openbaar op te treden. Ook mocht hij de regio Lazio niet verlaten. In februari kreeg de priester van zijn gemeenschap bijkomend het verbod om in het openbaar als kunstenaar te werken. Die voorwaarden heeft Rupnik naast zich neergelegd. Ook de vraag om het verleden onder ogen te zien en een duidelijk signaal te geven aan zijn slachtoffers kende geen gevolg.

Vanwege die hardnekkige weigering restte alleen nog de uitsluiting.


Zorg voor slachtoffers staat centraal

Pater Verschueren besluit de brief met een woord van bemoediging en solidariteit voor de slachtoffers van Rupnik: Ik verzeker U van mijn volledige solidariteit en de bereidheid om na te denken over een pad dat wij samen kunnen afleggen om vrede en innerlijke verzoening te vinden.

Johan Verschueren s.j. deed namens zijn orde eerder ook al een oproep aan eventuele slachtoffers van geestelijk en seksueel misbruik om contact op te nemen.

De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst © Vatican Media