Pater Marcel Weemaes overleden

Zaterdag 24 september is redemptorist, schrijver en componist Marcel Weemaes op 86-jarige leeftijd in Sint-Gillis-Waas overleden.
26/09/2016 - 08:09
Marcel Weemaes © C.Ss.R.

Op 24 september 2016 is het wzc De Kroon in Sint-Gillis-Waas de redemptorist Marcel Weemaes overleden. Hij werd 86 jaar. In kerkelijke kring is pater Weemaes vooral bekend als schrijver en componist van vele liederen, gedichten en liturgische teksten die vandaag nog altijd in de liturgie gebruikt worden. Een van zijn bekendste en populairste composities, waarvan hij tekst en melodie schreef, is het lied Dat het licht in ons mag blijven branden.

Marcel Weemaes werd op 1 november 1929 in De Klinge-Waas geboren. Hij trad op 15 september 1949 tot de congregatie van de redemptoristen toe en werd precies vijf jaar later priester gewijd. Van 1955 tot en met 1975 leraar, begeleider en directeur van het college van het Eucharistisch Hart in Essen. Vervolgens was hij van tot 1983 ziekenhuispastor in het Psychiatrisch Centrum (voorheen Sint-Norbertus) en het Sint-Norbertus Ziekenhuis in Duffel. Daarnaast was hij geestelijk begeleider van de zusters van het Convent van Bethlehem en de Abdij van Male.

Liturgie

Pater Weemaes heeft grote verdienste gehad voor de liturgie in het Vlaams-Nederlandse taalgebied. Toen na het Tweede Vaticaans Concilie de liturgie in de landstaal begon, was hij als lid van de Affligemse Werkgroep voor Liturgie actief betrokken bij de liturgische ontwikkeling en het tot stand brengen en bevorderen van het Nederlandstalige kerklied. Samen met Ignace de Sutter werkte hij meer dan twintig jaar aan het complete getijdenboek Gebeden voor elke dag. Verder was hij onder meer lid van de Interdiocesane Commissie voor Liturgische Zielzorg (ICLZ).

Publicaties

Een deel van zijn rijke repertoire aan liederen, teksten en gedichten zijn in boekvorm uitgegeven, zoals Spreekt tot elkander in Psalmen (1961) , Hoe Gij bestaat, verwondert mij (1983) en Een mens bloeit op (2000).

De laatste jaren van zijn leven verbleef pater Marcel Weemaes vanwege een zwakker wordende gezondheid in het Woonzorgcentrum De Kroon in Sint-Gillis-Waas.

Uitvaart

De verrijzenisviering wordt gehouden in de kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart in De Klinge op zaterdag 1 oktober 2016 om 11 uur. Aansluitend wordt hij te ruste gelegd op de begraafplaats van De Klinge.