Pater Zollner: 'Kerk moet strijd tegen misbruik nog versterken'

Volgens Hans Zollner, jezuïet en expert misbruikpreventie, moet de kerkleiding de slachtoffers centraal plaatsen en blijven inzetten op preventie.
21/01/2022 - 15:10
Jezuïet en expert seksueel misbruik in de Kerk Hans Zollner
Jezuïet en expert seksueel misbruik in de Kerk Hans Zollner © SIR

Pater Hans Zollner, de jezuïet die lid is van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen, hoopt dat de leiding van de katholieke Kerk lering trekt uit het kritische rapport over seksueel misbruik in het aartsbisdom München en Freising. Daarin staat het getuigenis van slachtoffers centraal en worden structuren blootgelegd die misbruik hebben mogelijk gemaakt. Maar het is belangrijk om te beseffen dat het om veel meer gaat dan cijfers en compensatievergoedingen voor slachtoffers. Zij willen gerechtigheid en ook dat hun spiritueel lijden wordt erkend. De menselijke, psychologische en spirituele kant is belangrijk voor een echt verwerkingsproces. 

Mentaliteitsverandering is cruciaal

Zollner vertelde donderdagavond in een interview met de Bayerischen Rundfunk dat voor veel kerkelijke gezagsdragers de reputatie van de Kerk een hogere prioriteit heeft gekregen dan de waardigheid van en het respect en de aandacht voor de slachtoffers. Weerstand in systemen - en vooral in een systeem dat zo oud en vertakt is als de katholieke Kerk - kan slechts met veel moeite en veel tijd overwonnen worden. Mentaliteiten en attitudes zitten te diep om in een paar jaar te veranderen. Toch oordeelt hij positief over het preventieve werk tegen seksueel misbruik in de Kerk, dat al enkele jaren wordt geleverd. De afgelopen jaren is veel gebeurd, onder meer bij het Centrum voor Kinderbescherming, dat hij leidt. Maar er blijft nog een lange weg te gaan. Ook emeritus paus Benedictus XVI heeft met zijn ontmoetingen met slachtoffers en ingrepen voor de preventie van misbruik en de bestraffing van daders volgens hem een belangrijke aanzet gegeven. Maar dat ontslaat hem niet van zijn verantwoordelijkheid voor wat er in het verleden in zijn aartsbisdom heeft plaatsgevonden.

Kardinaal Marx 

Kardinaal Reinhard Marx, de huidige aartsbisschop van München en Freising, reageerde donderdagavond alvast emotioneel en aangeslagen op het onafhankelijke rapport, waarvoor hij zelf de opdracht gaf. Als aartsbisschop van München en Freising voel ik mij duidelijk mee verantwoordelijk voor het functioneren van het kerkelijke instituut in de laatste decennia. Als aartsbisschop in functie wil ik daarom in naam van het aartsbisdom om vergiffenis vragen voor het lijden dat mensen hebben ondergaan. De misbruikcrisis is en blijft een ernstige schok voor de Kerk. Om herhaling te voorkomen, moeten slachtoffers centraal staan en moeten wij machtsstructuren en mentaliteiten veranderen.

Bron: Bayerischen Rundfunk/DPA