Paters van Rochefort verdedigen hun waterbron

De strijd van de trappisten van Rochefort tegen ’s werelds grootste kalkproducent lijkt op die van David tegen Goliath.
24/04/2019 - 15:57
De brouwerij van de trappisten van Rochefort
De brouwerij van de trappisten van Rochefort © Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy

De trappisten van de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort vragen Waals minister Carlo Di Antonio om de Waalse ambtenaar die belast is met vergunningsaanvragen te vervangen. Volgens de paters is de ambtenaar niet onpartijdig. In minstens vijf gevallen koos hij bij de toekenning van de vergunning voor de kalkreus Lhoist voor de uitdieping van een kalkgroeve in de buurt van de abdij van Rochefort openlijk partij voor Lhoist.

Het gevecht van de monniken lijkt een beetje op de strijd van David tegen Goliath. Zij kregen eerder weliswaar gelijk bij plaatselijke rechtbanken en zelfs van de Raad van State tegen de toekenning van een vergunning om vlakbij hun abdij een groeve uit te diepen om nieuwe watervoorraden aan te boren. Maar Lhoist slaagde dankzij een arsenaal aan advocaten keer op keer erin die uitspraken aan te vechten. Het bedrijf is bovendien niet van plan zijn strijd voor nieuwe, financieel lucratieve watervoorraden op te geven, ook al gaat dit ten koste van de trappist van Rochefort.

De trappisten van Notre-Dame de Saint-Rémy proberen al jaren met wisselend succes om de bron van het water waarmee zij hun beroemde bier brouwen te beschermen. Naast hun oproep voor de vervanging van de ambtenaar vechten de paters momenteel ook de vergunning voor het oppompen van het water door Lhoist aan. En bij de rechtbank in Namen stellen zij hun hoop op een Europese maatregel voor de bescherming van grondwater. De EU verplicht om alle waterbronnen te identificeren die meer dan 10 m³ water per dag leveren en meer dan 50 mensen per dag van drinkwater voorzien. Het grondwatergebied gelegen onder Rochefort en Jemelle levert 275 m³ water per dag en voorziet 5.500 huishoudens van drinkbaar water.

Bron: L’Echo