Patriarch Bartholomeüs: 'Russische invasie is gewetenloos'

Oecumenisch patriarch Bartholomeüs heeft bij het begin van de orthodoxe vasten zijn solidariteit en medeleven betuigd met het volk van Oekraïne.
05/03/2022 - 15:37

De Oekraïners worden blootgesteld aan de onuitsprekelijke verschrikkingen van een gewetenloze, zinloze aanvalsoorlog die dood en verderf zaait, zegt oecumenisch patriarch van Constantinopel Bartholomeüs onomwonden. Wij lijden samen met onze getroffen medebroeders en kinderen, en intensiveren onze gebeden tot de Heer van barmhartigheid en God van vrede voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en voor de overwinning van die gerechtigheid en vrede die de voorsmaak zijn van de volmaakte vreugde van het Koninkrijk van God.

Steun

Patriarch Bartholomeüs had de aanval al meteen veroordeeld zodra de Russische troepen het land waren binnengetrokken. Kort daarna had hij een telefoongesprek met metropoliet Epifaniy, hoofd van de door Constantinopel autocefaal verklaarde orthodoxe Kerk van Oekraïne, om zijn steun te betuigen aan het Oekraïense volk dat vecht voor God en vaderland. Later heeft de patriarch ook telefonisch contact gehad met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Antiochië

Niet alle orthodoxe Kerken staan even duidelijk achter Oekraïne als het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. De synode van het patriarchaat van Antiochië bv. betoonde onlangs zijn diepe bedroefdheid over de pijnlijke gebeurtenissen in Oekraïne. De Russische aanval werd echter niet rechtstreeks genoemd, laat staan bekritiseerd.

Bron: rkk-ncrv.nl