Patriarch Kirill van Moskou op bezoek in de Krim

Hoewel de Krim sinds 2014 onder Russische controle staat, had het patriarchaat de regio nog niet formeel opgenomen in zijn eigen rechtsgebied.
01/02/2022 - 10:00
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou © ROC

Patriarch Kirill van Moskouheeft aangekondigd dat hij weldra een bezoek brengt aan de door Rusland geannexeerde Krim. Volgens Russische media reist hij naar het schiereiland om er in februari 2022 het altaar van de Alexander Nevskikathedraal in Simferopol in te wijden. De orthodoxe kathedraal van Simferopol is de belangrijkste kerk op de Krim. De oorspronkelijke kerk werd voltooid in 1823. Maar zij werd in 1930 door de Sovjets opgeblazen. In 2003 werd op dezelfde plaats een nieuwe kathedraal gebouwd. De kathedraal werd pas na de Russische annexatie en met de nadrukkelijke steun van de Russische president Wladimir Poetin voltooid. 

Sinds de annexatie is het voor de autocefale Oekraïens-orthodoxe en Grieks-katholieke Kerk vrijwel onmogelijk om nog pastoraal actief te zijn op de Krim. 

Het Russisch-orthodoxe patriarchaat steunde destijds de invasie en is van oordeel dat zowel het schiereiland aan de Zwarte Zee als Oekraïne integraal onderdeel is van de jurisdictie van het patriarchaat van Moskou. De timing van het bezoek is opmerkelijk, omdat niet alleen de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk, maar ook de Grieks-katholieke grootaartsbisschop Svjatoslav Shevchuk recent hun bezorgdheid hebben uitgesproken over een mogelijke invasie in hun land.

Het is het eerste bezoek van patriarch Kirill van Moskou aan de Krim. In Oekraïne, dat op basis van internationaal recht aanspraak blijft maken op het schiereiland, wordt het bezoek beschouwd als een formele erkenning van de annexatie door Rusland. 

Bron: Risu.ua/Kathpress.at