Patriarch Kirill van Moskou: ‘Donbas is buitenpost van Rusland’

'Nu het Donetsbekken herenigd is met Rusland kan de regio met vertrouwen kijken naar de toekomst', zegt de Russische-orthodoxe patriarch Kirill.
28/02/2023 - 09:00
De Russisch-orthodexe patriarch Kirill
De Russisch-orthodexe patriarch Kirill © ROC

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill heeft op een ontmoeting met jongeren uit de Donbas (het Donetsbekken in het oosten van Oekraïne) nogmaals de Russische aanspraken herhaald op het gebied. Kirill heeft al van lang voor de Russische invasie duidelijk gemaakt dat heel Oekraïne en de Krim, als historische bakermat van het geloof, integraal onderdeel zijn van de jurisdictie van het patriarchaat van Moskou. In een boodschap aan 190 kinderen uit de door Rusland bezette Donbas, die deelnemen aan sportkampen in de regio's Kaluga, Tula en Sverdlovsk, herhaalde hij de historische aanspraken op de regio. 

Patriarch Kirill: De Donbas is een buitenpost van de Russische wereld, een buitenpost van Rusland ... Het is een buitengewone zaak dat Rusland is opgekomen voor de bescherming van de belangen van de Donbas en de uitvoering heeft belet van de plannen van onze tegenstanders. De Donbas is een onafscheidelijk organisch deel van Rusland. Het is belangrijk dat jullie jonge mensen de dragers zijn van dit wereldbeeld. Ik zou willen dat de jeugd van de Donbas, de kinderen van de Donbas, begrijpen dat de strijd goed is voor ons. Omdat het verband houdt met de bescherming van dat historische erfgoed, dat deel uitmaakt van de Russische staat.

Bron: Ria Novosti